MINHEN: Počelo suđenje neonacistima optuženim za masovna ubistva!

Suđenje Beati Čepe i njenoj neonacističkoj NSU grupi, optuženoj za ubistvo osam Turaka, jednog Grka i jedne nemačke policajke, počelo je danas uz angažman čak 500 policajaca

Nastavak suđenja neonacističkoj grupi NSU i prvooptuženoj Beate Čepe, koje je danas uz veoma oštre mese sigurnosti počelo pred Višim zemaljskim sudom u Minhenu, odložen je za 14. maj, odnosno prvobitno planirani drugi dan suđenja, najavljen za sutra i treći za sredu, pomereni su za sledeći utorak, javljaju nemački mediji.

Suđenje Čepe i njenoj neonacističkoj NSU grupi, optuženoj za ubistvo osam Turaka, jednog Grka i jedne nemačke policajke, počelo je danas uz angažman čak 500 policajaca i samo posle nekoliko sati bilo je prekinuto, jer je njena odbrana uložila žalbu zbog, kako je obrazložila, pristrasnosti predsedavajućeg suda Manfreda Gecla.

Advokati glavnooptužene Čepe su tražili izuzeće sudije Gecla zbog toga što smatraju diskriminirajućom odluku suda, vezanu za sigurnost, da se samo advokati podvrgnu telesnoj kontroli pri ulasku u zgradu suda, a drugi nameštenici suda ne. O ovom zahtevu protiv sudije Gecla mora, kako predviđa krivični proces, najkasnije od početka trećeg sudskog dana biti odlučeno. Gecl je prvobitno najavio da je odluka o zahtevu advokata prvooptužene privremeno odbijena, a zatim je sud, danas posle podne, odložio nastavak procesa suđenja za 14. maj, preneli su nemački mediji, koji su imali sreću da izveštavaju sa lica mesta.

Benhart, pomoćni građevinski radnik, bio je čovek oružja i skoro uvek sa sobom nosio 30 centimetara dugi bodež, a iz leve scene se kaže da je onaj ko je video ovog mladića, odmah bežao. Na početku ''maratona ubistava'' - ubijena su 2000. i 2001. godine dva Turčina u Nirnbergu, za neonaciste, gradu mitskog značenja, jer je tu Hitler održavao partijske kongrese svoje stranke, a do 2007. godine je ukupno ubijeno osam Turaka, jedan Grk i jedna nemačka policajka.

(Telegraf.rs / Tanjug)