Kakva je sudbina ćevapa u EU?

Predstavnici rumunske Vlade u Briselu odlučili su da preduzmu korake kako bi pokušali da zaštite ovo jelo predlogom da se svrsta u kategoriju tradicionalnih proizvoda

Rumunskim ćevapčićima, odnosno specijalitetu nazvanom mici, od početka juna preti zabrana od Evrospke unije zbog natrijum bikarbonata, koji se u njima nalazi kao konzervans i među ključnim je sastojcima ovog jela, a koji se više neće smeti upotrebljavati u hrani u zemljama članicama, piše Rumania Insider.

Iz tog razloga predstavnici rumunske Vlade u Briselu odlučili su da preduzmu korake kako bi pokušali da zaštite ovo jelo predlogom da se svrsta u kategoriju tradicionalnih proizvoda.

Osim toga, jasno su dali do znanja da se rasprava u EU odnosi jedino na industrijski proizvedene micije. Ovo je jelo toliko popularno u Rumuniji da je, baš kao i ćevapi na Balkanu, neizostavni deo svakog roštilja, a nedavno ga je i rumunski McDonlad’s uključio u svoje menije, uvođenjem sendviča nazvanog McMic.

Inače, "mici" na rumunskom znači "male stvari", a u pitanju je mleveno juneće, jagnjeće i svinjsko meso identičnog oblika kao i ćevapi koje se potom peku na roštilju.

(Telegraf.rs / Izvor: Capital.ba)