IZRAEL PRETI: Uništićemo ruski S300 isporučen Siriji!

- Ako se rakete obezbede i postanu operativne čitav izraelski vazdušni prostor će se pretvoriti u zonu u kojoj nema letenja. Transfer raketa je značajan bezbednosni izazov za Izrael i mi nećemo sedeti skrštenih ruku - rekao je Netanjahu

Savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela Jakov Amidror najavio je da će Izrael sprečiti da ruske rakete S 300 u Siriji postanu operativne. On je to rekao pre nego što je sirijski predsednik Bašar al-Asad danas potvrdio da je prva pošiljka protivavionskog sistema odbrane S 300 stigla iz Rusije.

Amidror je skicirao takozvanu crvenu liniju Izraela u vezi sa raketama na sastanku sa 27 ambasadora iz zemalja Evropske unije u Jerusalimu, piše danas izraelski list Haarec. Dvojica diplomata prisutna na tom brifingu, održanom prošle nedelje su to potvrdila, tražeći da im se ne pominju imena.

Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon je u utorak rekao da će Izrael znati šta da radi ako rakete stignu do Sirije i izrazio nadu da se to neće desiti. To je shvaćeno takođe kao inače retka pretnja Moskvi.

Netanjahu nije rekao direktno ali je u poslednje dve nedelje signalizirao da nije uspeo da ubedi ruskog predsednika Vladimira Putina da ne isporuči Siriji rakete na nedavnom sastanku u Sočiju.

- Ako se rakete obezbede i postanu operativne čitav izraelski vazdušni prostor će se pretvoriti u zonu u kojoj nema letenja. Transfer raketa je značajan bezbednosni izazov za Izrael i mi nećemo sedeti skrštenih ruku - rekao je Netanjahu.

(Telegraf.rs)