ŽENA KOJA JE IZMISLILA VEGETU: Ko je Zlata Bartl, koja je napravila začin koji obožavamo? (FOTO)

Zahvaljujući Zlatinom izumu, "Podravka" je postala globalna kompanija, a siromašan gradić Koprivnica je procvetao. A do svega toga ne bi došlo da te 1955. nije pao sneg u Zagrebu

SNEG JE KRIV ZA SVE! Neverovatna priča o Zlati Bartl, ženi koja je izmislila "vegetu", postala je pravi hit na društvenim mrežama.

Zlata je rođena u februaru 1920. u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, gde je i završila građansku školu i gimnaziju.

Igrom slučaja, 1955. našla se u Zagrebu, a veliki sneg zavejao je sve puteve u Jugoslaviji. Zbog zavejanih puteva, dugo nije mogla da se vrati u rodno Sarajevo.

Provodeći vreme u zavejanom Zagrebu, Zlata je pokušala da nađe posao. Prijavila se na oglas za hemijskog tehničara u "Podravki" i bila je primljena.

S vremenom je napredovala, i već sledeće godine otišla je u Koprivnicu i započela istraživački rad u Podravkinom centru. Godine 1959. smislila je i napravila začin koji do tada u svetu nije postojao. Nazvali su ga "Vegeta 40", a kasnije je ime promenjeno u samo "Vegeta".

Zlata Bart dobila je razna odlikovanja i priznanja: trg u Koprivnici, park u Zagrebu, spomen-sobu u "Podravki", proglašena je počasnom građankom Koprivnice (tek 2006. uz Alojza Mocka i Žarka Dolinara), dobila je nagradu "Večernjeg lista" za životno delo i mnoge druge nagrade.

Umrla je 2008. godine u 88. godini života.

Danas postoji fondacija "Zlata Bartl" koja svake godine daje istoimene stipendije najtalentovanijim studentima za podršku naučno-istraživačkih radova.

(Telegraf.rs)