Meštanin podigao spomen-ploču svom selu!

Ovaj nesvakidašnji spomenik namenjen je i svim rođacima Branka Orbovića koji su nastradali u poslednjih 50 godina, a čiji se grobovi ne znaju ili su sahranjeni na ovom opustelom seoskom groblju, koje prethodnih deset godina niko nije obišao

U znak protesta što država dozvoljava iseljavanje pograničnog dela kuršumlijske opštine i brzog odumiranja planinskih sela, Branko Orbović, koji živi u Torontu, podigao je spomen-ploču svom selu Tačevac!

Postavljen je početkom juna ove godine kada se u selu Tačevac u kojem od 1999. godine nema ni jednog stanovnika, obeležavaju kao litije Sveta Jelena. Ovaj nesvakidašnji spomenik namenjen je i svim njegovim rođacima koji su nastradali u poslednjih 50 godina, a čiji se grobovi ne znaju, ili su sahranjeni na ovom opustelom seoskom groblju, koje prethodnih deset godina niko nije obišao.

- Tačevac je na samoj administrativnoj liniji sa Kosmetom, i od kada su i Aleksići napustili dom koji imaju 1999. godine, potpuno je prazno. Nažalost, ovo nije jedino selu u kraju koje je prazno, a kako stvari stoje, ubrzo će duž čitavih 102 kilometra, koliko se prostire administrativna linija kuršumlijske opštine sa Kosmetom, ostati samo zgarište i prazne kuće koje su sablasne - kaže Mile Koprivica iz Kuršumlije, koji je rodom iz Tačevca.

(B. R.)