I NAKON ULASKA U EU: Srbi će moći da peku rakije koliko god hoće!

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da će se, za razliku od zemalja u regionu i u Evropskoj uniji, domaća rakija za sopstvene potrebe i dalje proizvoditi u neograničenim količinama

Rakija je u Srbiji tradicionalno piće od pamtiveka, a Srbi su poznati po tome da svoj omiljeni alkoholni napitak peku od kruške, šljive, jabuke, dunje, grožđa i mnogih drugih plodova voća.

Međutim, kako se Srbija približava EU, u proizvođače rakije uvlači se zebnja hoće li im zakonodavstvo dozvoliti da i dalje uživaju u pečenju ovog proizvoda. Kako Telegraf saznaje u Ministarstvu poljoprivrede, dobra domaća rakija će se i dalje proizvoditi za sopstvene potrebe u neograničenim količinama, a ne kao što je to slučaj sa zemljama u regionu i u Uniji.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da svako fizičko lice koje želi i ume može da proizvodi rakiju za sopstvene potrebe.

Proizvodnjom rakije radi stavljanja u promet može da se bavi samo proizvođač koji ispunjava propisane uslove i koji je upisan u Registar rakije i drugih alkoholnih pića. Upis u registar se ostvaruje podnošenjem zahteva poljoprivrednom inspektoru u okrugu gde proizvođač ima proizvodnju, uz administrativnu taksu od 1.680 dinara. Uz zahtev, proizvođač podnosi foto-kopiju rešenja o upisu u APR i dokaz o stalnom zaposlenju stručnog lica koje će voditi proces proizvodnje.

Nakon toga, poljoprivredni inspektor izlazi na teren i sastavlja zapisnik u kome navodi činjenice o objektima, prostorijama, opremi i uređajima u proizvodnom pogonu.

"Mali proizvođač" u prijavi mora navesti mesto gde će alkohol proizvoditi, bez obzira na to da li proizvodi u svom ličnom ili unajmljenom kotlu.

(D. Z.)