OD JANUARA: Trudnice i deca bez overenih knjižica kod lekara

Zakon o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja koji će stupiti na snagu 1. januara 2014. godine omogućava besplatno zdravstveno osiguranje za sve majke , trudnice, porodilje, decu mlađu od 18 godina koji iz bilo kog razloga nemaju overene zdravstvene knjižice

Šef poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić izjavio je da očekuje da će Zakon o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja, koji omogućava zdravstvenu zaštitu bez obzira na to da li su im overene zdravstvene knjižice, zaživeti u praksi od 1. januara naredne godine.

On je za RTS rekao da će se o ovom zakonu glasati posle 20. novembra i da je realno očekivati da u praksi zaživi početkom naredne godine.

Ovaj zakon, kako kaže, omogućava besplatno zdravstveno osiguranje za sve majke , trudnice, porodilje, decu mlađu od 18 godina koji iz bilo kog razloga nemaju overene zdravstvene knjižice. Babić je naglasio da sva deca moraju imati ista prava i ne mogu se kažnjavati ona kojima su roditelji u poslednjih nekoliko godina ostali bez posla.

Šef poslaničke grupe naprednjaka je ukazao i na važnost izmene i dopune krivičnog zakonika jer se, kako objašnjava, targetira veoma važna oblast koja je neuređena u našem društvu.

On je ukazao da će svi koji se upuste u takva krivična dela rizikovati, bez obzira na vrednost imovine i štete koju prouzrokuju, da budu kažnjeni sa jednom do devet godina zatvora.

(Telegraf.rs / Tanjug)