Genšer dočekao Hodorkovskog

- Glavna nepoznanica je u tome da li je Hodorkovski uopšte napisao tu molbu i da li je bilo nekakvih dogovora - na primer da posle oslobađanja Hodorkovski neće učestvovati u političkom životu - izjavio je predsednik "Centra globalnih interesa" Nikolaj Zlobin

Ruski tajkun Mihail Hodorkovski, koji je jutros izašao iz zatvora pošto ga je pomilovao ruski predsednik Vladimir Putin, stigao je u Nemačku.

Agencija AP prethodno je javila da je Hodorkovski podneo zahtev da mu se dozvoli da napusti zemlju kako bi posetio majku Marinu koja je bila u jednoj berlinskoj klinici na lečenju raka, verujući da se ona još nalazi tamo.

- Njen sin, očito, nije znao ništa o povratku (majke) i zbog toga je, neposredno po oslobađanju, otputovao za Nemačku - naveo je nemački politički magazin "Špigl" u onlajn izdanju, koji saznaje da Hodorkovski želi da dalje putuje u Švajcarsku.

- Naravno, samo jedan takav korak nije dovoljan da bi se tvrdilo da je imidž promenjen. Možda je to samo privremeno, ali i privremeno je korisno. Ja potpuno pozdravljam privremeno iskazivanje humanosti - rekao je Ponomarjov za RIA Novosti. S druge strane ima i onih koji pomilovanje objašnjavaju time da Hodorkovski više ne predstavlja opasnost za Putina.

I predsednik "Centra globalnih interesa" Nikolaj Zlobin takođe misli da Hodorkovski najverovatnije više ne predstavlja opasnost, a njegovo oslobađanje objašnjava željom Putina da smiri situaciju sa političkim zatvorenicima pred Olimpijadu i Samit G8 sledeće godine.

- Glavna nepoznanica je u tome da li je Hodorkovski uopšte napisao tu molbu i da li je bilo nekakvih dogovora - na primer da posle oslobađanja Hodorkovski neće učestvovati u političkom životu. Ako je to tako, onda Hodorkovski nije više opasan za vlast: molio je za milost- znaci priznao je krivicu - smatra Zlobin. Predsednik LDRP -a (Liberalnodemokratske partije Rusije) Vladimir Žirinovski Hodorkovskom predviđa karijeru pisca.

(Telegraf.rs / Tanjug)