ŠKOLA ZA PONOS SRBIJE: U nju su išli David Albahari, Sava Šumanović i Vučić, a sada će se u njoj sastati EVROPSKE GIMNAZIJE! (FOTO)

Prvi put u istoriji Srbije, a na inicijativu Zemunske gimnazije biće organizovan susret gimnazija Evrope, a šta će to doneti i zbog čega je ova škola jedna od najboljih za naš portal govori direktor Miloš Bjelanović

Jedna od najcenjenijih i najstarijih gimnazija u Srbiji - Zemunska gimnazija nastavlja da podiže lestvice obrazovanja toliko visoko da je druge škole veoma teško pariraju, te tako po prvi put u istoriji Srbije organizuje Međunarodni susret gimnazija Evrope! To će biti dobra prilika da se država poveže i promoviše u mnogim granama, a ne samo u obrazovanju kaže za Telegraf.rs direktor ove školske ustanove Miloš Bjelanović!

Po prvi put u Srbiji od 23 - 28 marta održaće se Međunarodni susret gimnazija Evrope, što je prema rečima direktora Zemunske gimnazije, koja je i inicijator ovog skupa Miloša Bjelanovića najznačajniji projekt ove godine u sferi obrazovanja.

Na ovom, reklo bi se istorijskom skupu sastaće se gimnazije iz Budimpešte (srpska gimnazija Nikola Tesla), Temišvara (Dositej Obradović), Trebinja (Jovan Dučić) i iz Slovenije.

- Mi smo osmislili ovaj skup sa ciljem da se povežu gimnazije, da se preko njih danas - sutra naši gimnazijalci upute na univerzitete u EU, a uz to ima još mnogo opcija koje se same po sebi otvaraju. Izabrali smo da tema sastanka bude PODIZANJE KVALITETA NASTAVE. Zemunska gimnazija je u mnogim stvarima prva, a ovo je jošsamo jedna u nizu gde smo prvi otpočeli sa unapređivanjem uslova za đake - kaže direktor Bjelanović za Telegraf.rs.

Prema njegovim rečima ovu manifestaciju podržaće i ambasadori zemalja učesnica, kao i ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a na njenom samom kraju biće organizovana i svečana večera kako bi se zahvalili svima koji su prihvatili ovaj poziv.

- Zemunska gimnazija je u mnogim stvarima podigla lestvicu kada je obrazovanje u pitanju. Svaka učionica ima računare, projektore, a u upotrebi je i korišćenje tzv pametne tač-skrin table, koju jedino đaci naše škole koriste u Srbiji - kaže Bjelanović.

UMESTO PORTIRA: U školu samo sa identifikacionom karticom! (FOTO)

Zemunska gimnazija jedina je škola u Srbiji koja je zbog bezbednosti uvela identifikacione kartice, a prema rečima direktora Miloša nakon uvođenja ovog sistema nije zabeležen nijedan jedini incident.

- Ovaj sistem je fantastičan i što je najvažnije daje mogućnost da se nadogradi. Tako indetifikacione kartive učenika mogu postati i platežne, pa da se uz pomoć nje kupuje i užina, a samo validiranje i stvaranjem e dnevnika roditelji u svakom momentu mogu da znaju gde su im deca i kakve ocene imaju - objašnjava direktor.

Zemunska gimnazija osnovana je daleke 1858. godine i jedna je od najstarijih školskih ustanova u Srbiji, a trenutno u njoj nastavu pohađa 1240 učenika u 40 odeljenja, a zapošljava 105 ljudi, što je ubraja u red najvećih ustanova obrazovanja u zemlji.

- Gimnazija, koja je osnovana 1858. godine s ponosom ističe da su njeni đaci bili David Albahari, Predrag Koraksić, Sava Šumanović, Pavle Paja Radosavljević (lični sekretar Nikole Tesle), dvostruki akademik na Univerzitetu u Njujorku Gordana Vunjak, Kalina Kovačević, Andrija Mladenović, Nada Dimić, Goran Paskaljević, Mlađan Dinkić, Aleksandar Vučić i mnoge druge ličnosti.

(D. Z.)