U SRBIJI NA PUTEVIMA NAJČEŠĆE GINU DECA STARA 9 GODINA: Jeziv podatak koji podseća na to koliko je bitno voziti sporo pored škole

Apelujemo na roditelje čija deca sama idu u školu da se uvere da odlazak i povratak iz škole za njihovo dete nije postala puka rutina, da podsete decu na pravila saobraćaja

Organizacija Srpski komitet za bezbednost saobraćaja u današnjem saopštenju podseća vozače da je u zonama škole dozvoljena brzina 30 kilometara na čas i da svako prekoračenje smanjuje šansu za preživljavanje deteta ukoliko dođe do nesreće.

Ta organizacija povodom početka nove školske godine skreće pažnju da deca kao pešaci najčešće stradaju u devetoj godini života.

"Apelujemo na roditelje čija deca sama idu u školu da se uvere da odlazak i povratak iz škole za njihovo dete nije postala puka rutina, da podsete decu na pravila saobraćaja, porazgovaraju o karakterističnim problemima i opasnostima na njihovom putu do škole i posledicama koje mogu nastati", navodi se u saopštenju.

Saobraćajno obrazovanje i vaspitanje još uvek nije uvedeno u sistem osnovnog i srednjeg obrazovanja iako se radi o jednoj od najvažnijih sistemskih mera, kažu u Srpskom komitetu za bezbednost saobraćaja.

Prošle godine u Srbiji u saobraćajnim nezgodama poginulo je 14 dece.

Vlada Srbije usvajajući Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja zacrtala je cilj da najkasnije od 2020. godine deca više ne ginu u saobraćajnim nežgodama.

(Telegraf.rs/Tanjug)