STUDENTSKI TRG U BUDUĆNOSTI IZGLEDAĆE OVAKO: Evo kome dižemo spomenik preko puta Njegoša

Centralna tačka rekonstruisanog Studentskog trga postaće spomenik Zoranu Đinđiću, oko koje će se naći novi, uređeni prostor

Tako će Đinđić dobiti svoje mesto tačno preko puta Njegoša. Spomenik bivšem premijeru bi trebalo da bude dignut 2018. godine. Ovaj skver će, kako saznajemo, sa Vasinom ulicom biti pretvoren u pešačku zonu ispod koje će izgraditi podzemna garaža.

Vesić se zahvalio Vučiću na predlogu za podizanje spomenika, na njegovoj ličnoj i podršci vlade za realizaciju ovog projekta, dodajući da će spomenik Zoranu Đinđiću biti na mestu gde sada počinje trolejbuska okretnica, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Vesić je sa predsednikom opštine Vračar Milan Nedeljković, zajedno sa arhitektom Borisom Podrekom, danas obišao Njegoševu ulicu, čija rekonstrukcija predstoji u narednom periodu.

SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA BANOVOM BRDU: Jedna osoba povređena, prevezena u Urgentni centar

– Zadovoljstvo mi je što je Podreka prihvatio da bude uključen i u projekat sređivanja Njegoševe jer je on jedan od najvećih svetskih imena kada je reč o urbanim javnim prostorima. Ono što ćemo narednih godina uraditi biće zapamćeno i prepoznatljivo u Beogradu – istakao je Vesić.

Spomenik Zoranu Đinđiću postaće centralna tačka rekonstruisanog Studentskog trga, oko koje će se naći novi, uređeni prostor.

- Kada smo se odlučivali za poziciju, mislili smo o tome da se spomenik mora videti s oba kraja trga, i od Narodnog pozorišta, i iz pravca Kalemegdana. Mesto koje smo odabrali, preko puta Platoa, tačno je po 400 metara udaljeno od obe ove tačke - objasnio je Podreka.

Na pešačkoj zoni vozilima neće biti dozvoljen pristup, izuzev možda elektrobusima ili tramvaju.

Konkurs za spomenik tragično nastradalom premijeru biće raspisan do kraja godine i biće međunarodnog karaktera.

Umetnici nisu ograničeni formom, te se u obzir neće uzeti samo skulpture, već i stepenice, fontana ili neka druga metafora, sve dok je u tri dimenzije.

Čelnici grada se nadaju da će već u maju imati idejno rešenje, a da će artefakt biti gotov do jeseni, navedeno je u saopštenju.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković dodao je da su se svi složili oko toga da Njegoševa treba da bude „biser i ukras Beograda” i mesto okupljanja kako Beograđana tako i turista. On je naveo da je bio imresioniran entuzijazmom i vizijom Podreke kako ovaj deo Beograda treba da izgleda.

Događaju je prisustvovao i glavni urbanista Milutin Folić.

(Telegraf.rs)