Ruski astronaut u Moskvi ima grandiozni spomenik, a u Beogradu glavu u kamenu: Počast za Gagarina podelila Srbiju (FOTO)

Ovo idejno rešenje izazvalo je salvu komenatra na društvenim mrežama

Da Jurij Gagarin živ, danas bi sigurno umro, ali od sramote. U Beogradu je, maltene preko noći, podignut spomenik ovom ruskom astronautu, a njegov izgled kod svih koji ga vide izaziva transfer blama. 

GRANDIOZNI SPOMENIK ČUVENOM RUSU: Ovako je dron snimio Jurija Gagarina (VIDEO)

Da ne znamo bolje, pomislili bismo da se čovek koga predstavlja ovaj spomenik stidi onoga što je uradio, jer njegova sitna glava stidljivo izranja iz glomaznog i visokog kamenog postamenta.

Onaj ko ne zna o kome se radi, nikada ne bi pomislio da je ovo obeležje podignuto u čast velikog sovjetskog kosmonauta, prvog čoveka koji je otputovao u svemir 1961. godine, u 27. godini života.

Spomenik se nalazi u Ulici Jurija Gagarina, kod tržnog centra "Piramida", a u poređenju sa spomenikom istom čoveku u Moskvi visokom 42,5 metara, ali i mnogim drugim gradovima, više je nego tužan.

Ovo idejno rešenje izazvalo je salvu komenatra na društvenim mrežama. 

- Koliko nenormalan moraš da budeš da projektuješ ovakav spomenik sa postamentom deset puta većim od sićušne glave i koliko nenormalniji da si pa da dopustiš da se to postavi.

- Beograd je vetrovit. Verovatno je tako da ga ne bi vetar oduvao!!!

- Mislim da su razlozi bili praktični, da ga neko ne ukrade...

- Izgleda kao da su ga spakovali u onaj spomenik, pa mu viri glava.

- Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo, čuvena je rečenica koju je na današnji dan, 21. jula 1969. godine, izgovorio američki astronaut Nil Armstrong, prvi čovek koji je zakoračio na Mesec i tako ušao u istoriju. Ovo je mali spomenik za čoveka baš, baš.

- Niste vi shvatili, tu je ceo Gagarin samo je lepo upakovan.

- Ovo dole mora da je raketa

- Niži od 2,10 mogu samo da pročitaju ko je u pitanju...

- Glavu izvukli iz Kinder jajeta

- Izgleda kao čupavac koji iskače iz kutije, totalna nesrazmera

- Izgleda kao kutija za začin

(G.A.)