Psi se svakodnevno kupaju u Adi, a to je strogo zabranjeno: Niko ne može da izađe na kraj sa bahatim vlasnicima (FOTO)

Iako je na više mesta na Adi Ciganliji obeleženo da oni ne smeju da ulaze u vodu, vlasnici veoma često ovu zabranu ne poštuju

Bebe od samo nekoliko meseci kupaju se u Savskom jezeru, a nažalost, pored njih se često rashlađuju i psi koje vlasnici puštaju u vodu. Kad im ljudi skrenu pažnju da njihovim kučićima tu nije mesto, gazde smatraju da jeste, pa svađe i psovke počnu da odzvanjaju Adom ciganlijom.

Vlasnici svoje ljubimce vole kao i članove porodice, pa smatraju da oni treba da imaju ista prava kao i ljudi. Između ostalog, misle da njihovi psi treba da se kupaju u Savskom jezeru, kao i na drugim kupalištima.

Iako je na više mesta na Adi Ciganliji obeleženo da oni ne smeju da ulaze u vodu, njihovi vlasnici veoma često ovu zabranu ne poštuju.

Onda među gomilom dece i odraslih plivaju i kučići.

Ako uvedemo takse na kućne ljubimce, da li će bahati vlasnici početi da skupljaju izmet po kom gazimo svakog dana?

- Mi smo postavili znake koji se nalaze na više mesta na Adi ciganliji kojima obaveštavamo da psi smeju da budu na šetalištu, zelenim površinama ali nikako u vodi. Psi ne smeju da siđu na plažu a kamoli da se kupaju. Spasioci mogu samo da opomenu vlasnike da svoje ljubimce ne puštaju u Savsko jezero, ali ne mogu da im napišu nikakvu kaznu - objasnio je za Telegraf.rs Miodrag Jović iz JP "Ada Ciganlija".

Nažalost ni komunalna policija ne može da kazni nesavesnog vlasnika kad svog psa pusti u vodu. Oni gazdama mogu da napišu kaznu samo u određenim situacijama.

- Ukoliko čovek svog psa pusti u Savsko jezero bez povoca, mi možemo da ga kaznimo. Za to je kazna 10.000 dinara. Takođe, možemo vlasnike opasnih pasa da kaznimo ako nemaju korpu. I u tom slučaju je kazna 10.000 dinara. Onda ukoliko pas nema ni korpu ni povodac, mora da plati kaznu od 20.000 dinara. Međutim, ako je sa tom opremom ušao u vodu, mi možemo samo da ga opomenemo - kazao je šef komunalne policije Darko Dujović.

Istaknuta tabla da je psima zabranjeno kupanje na Adi ciganliji nije postavljena bez razloga. Ona stoji tu zbog bezbednosti i zdravlja ljudi. Međutim, pojedine vlasnike pasa to ne zanima.

Njima su najvažniji njihovi ljubimci i pošto znaju da niko ne može da ih kazni puštaju ih da se "brčkaju" tamo gde to rade i bebe.

Psi su uglavnom na povocu kad ulaze u Savsko jezerosavsko jezero, ali u većini slučajeva razlog nije bezbednost ljudi, već vlasnici pasa na taj način "varaju" sistem.

VIDEO: Leto na Adi

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)