Srušena "džamija bez dozvole" na Starom sajmištu

Tokom rušenja vlasnik zdanja tvrdio je da se radi o stambenom objektu, ali je nakon rušenja bilo očigledno da je objekat namenjen za verske obrede

Nelegalni verski objekat, džamija bez dozvole izgrađena na Starom sajmištu, srušen je po nalogu građevinske inspekcije. Vlasnik zdanja i dalje tvrdi da se radi o stambenom objektu, ali je nakon rušenja bilo očigledno da je objekat namenjen za verske obrede.

Kako pišu "Večernje novosti", pred zgradu u ulici Slavka Šlandera 68 na Starom sajmištu radnici sa bagerima stigli su u sredu 5. septembra ujutru. Akcija rušenja trajala je svega pola sata. Vlasnik objekta Alija Duljaj, inače vođa udruženja građana koje okuplja Rome sa Kosova i Metohije, tvrdi da se radi o stambenom objektu u kom "živi njegova porodica od 13 članova".

Gde će sada živeti moja porodica koja broji 13 članova? Ovo nije džamija, unutra se vide sunđeri gde su deca spavala - tvrdi Duljaj.

Ipak, kada su zidovi srušeni, u unutrašnjosti se pored sunđera video mihrab - molitvena niša. Čovek koji se predstavio kao Duljajev "pravni savetnik" kaže da su inspektori napravili "socijalni problem, jer nema ni reči o džamiji pošto se u bogomoljama ne nalazi mokri čvor". Međutim, mokri čvor koji je bager srušio više liči na kadu za abdest, ritualno pranje pred namaz ili molitvu.

Telegraf je pisao o problematičnoj džamiji na obali Save, koju je Alija Duljaj gradio bez obzira na zabranu građevinskih inspektora Novog Beograda. Građevinski inspektori Novog Beograda naložili su da se prekinu svi građevinski radovi i najavili će u roku u dve nedelje morati da bude srušen.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti / Foto: P. Milošević, Večernje novosti)