Počinju Dani srpsko-arapsko-afričkog prijateljstva

Za devet dana manifestacije publici će biti predstavljena kulturna baština 14 zemalja Bliskog istoka i Afrike, a svečano otvaranje planirano je za 20. april

Kulturna manifestacija Dani srpsko-arapsko-afričkog prijateljstva, koju je otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, trajaće do 26. aprila, a za to vreme publici će biti predstavljena kulturna baština 14 zemalja Bliskog istoka i Afrike: Alžira, Angole, Egipta, Gvineje, Iraka, Konga, Kuvajta, Libana, Libije, Maroka, Nigerije, Palestine, Sirije i Tunisa.

Inače, svečano otvaranje manifestacije predviđeno je za 20. april na Letnjoj pozornici, kod restorana "Venecija", gde će se zemlje učesnice predstaviti kulturno-umetničkim programom. Dva dana kasnije biće otvoren Park prijateljstva na Keju oslobođenja, u blizini spomen-obeležja "Stara železnička stanica Zemun".

Otvarajući  izložbu fotografija i rukotvorina iz arapskih i afričkh zemalja, na Zemunskom keju, Nikolić je rekao da će nastojati da to prijateljstvo koje lično oseća prema tim državama usadi i u većinu građana Srbije.

- Zemun je kroz istoriju bio stecište raznih naroda i različitih veroispovesti o čemu svedoče brojni kulturni i istorijski spomenici. I danas u Zemunu žive građani različitih veroispovesti negujući dobrokomšijske odnose, shvatajući da su razlike prednost a ne mana - rekao je Prostran.

Program Dana srpsko-arapsko-afričkog prijateljstva obuhvata i projekcije filmova zemalja učesnica.

(Telegraf / Tanjug)