Porez će plaćati i lekari, zubari, veterinari i zaposleni u IT-u: Došao je red i na njih!

Novoosnovani preduzetnici koji nisu imali staro rešenje, nisu imali na konto čega da plaćaju paušalni porez

Vlada Republike Srbije u petak je konačno usvojila izmene i dopune Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti. Posle ovoga poreznici će konačno imati na osnovu čega da propišu obaveze i petoj grupi paušalaca, a u koju spadaju lekari, veterinari, stomatolozi, pa i IT-jevci, pišu Večernje novosti.

NEPRIJATNA IZNENAĐENJA ZA PAUŠALCE: Nema više napamet plaćanja poreza

U međuvremenu ovi preduzetnici su svoje dugove namirivali na osnovu starog rešenja. Sada će dobiti konačni obračun, razliku između plaćenog i stvarnog zaduženja.

Mešutim, novoosnovani preduzetnici koji nisu imali staro rešenje, nisu imali na konto čega da plaćaju.

- Odluka Vlade je veoma važna. Mi koji se bavimo informacionim tehnologijama od Ane Brnabić, još dok je bila ministarka za državnu upravu, tražili smo da se ovaj propust ispravi - kaže za "Novosti" Ivan Čosić, vlasnik preduzeća "WW Vršac".

- Za mlade koji razmišljaju o pokretanju posla to je veoma važno zbog sigurnosti u poslovanju. Važno je da znaju šta su sve njihove obaveze. Mi radimo od 2011. godine i u jednom momentu smo prestali da primamo rešenja. Uvek važi princip da se obaveze plaćaju po starom rešenju, tako da mi godinama plaćamo po njemu. Ne očekujem da će sada razlika biti velika - kaže on.

Nove izmene prepoznaju šest grupa preduzetnika, od čega je svakoj određeno koliki deo prosečne mesečne zarade u Srbiji im je početna osnova za utvrđivanje obaveze.

Osim delatnosti na iznos poreza utiče i lokacija radnje, veličina objekta, kako se procenjuju tržišni uslovi u delatnosti u kojoj posluju, prihodi konkurenata u istoj delatnosti, pa i starost preduzetnika.

U petu grupu za paušalno oporezivanje spadaju lekari, stomatolozi, apotekari, veterinari, profesori, prevodioci, tumači, inženjeri, arhitekte, fizioterapeuti, zubni tehničari, advokati i druge slične profesionalne delatnosti.

(Telegraf.rs - Večernje novosti)