U ovom selu postoji samo jedna kuća i u njoj živi ona sama: Baka Jolanda (98) je rođena u Italiji, živela je u Jugoslaviji, a ovde je dočekala starost (FOTO)

Hrvatski razume, ali ga ne govori, samo pokoju reč

Simpatična, pričljiva starica Jolanda Flego jedina je stanovnica sela Flegi u Istri ispod Grožnjana, a celo selo, u koje se udala 1948. godine, čini jedna, i to njena kuća.

Snimak hapšenja mladića u Splitu koji je umro nakon što je progutao kesicu marihuane (VIDEO)

Jolanda u krugu od dva kilometra nema komšiju, a samoća, koja joj je svakodnevni saputnik, ne predstavlja joj poblem. Ima sestrića i sestričinu koji su joj, kaže, od velike pomoći.

Svako jutro oko šest sati Jolanda Flego je na nogama. Kuva kafu i obavlja higijenu, ali već poslednjih sedam godina, otkad joj je umro suprug Angelo, nema kome da kaže 'dobro jutro', osim idiličnoj istarskoj prirodi grožnjanskog kraja koja je okružuje.

Sestrić i sestričina joj donose sve potrebne namirnice i pomažu joj oko uređenja okućnice koja je puna zelenila i cveća. Do pre nekoliko godina vremešna Jolanda svaki dan je išla peške na misu u Grožnjan koji je udaljen tri kilometra. Poslednji put se do gradića popela pre dve godine, na praznik Svih Svetih.

Sad je, kaže, noge slabije služe, pa iz kuće nigde ne odlazi. Čak ni lekaru kod kojeg nije bila već osam godina. Srećna je, priča, što je zdravlje služi, a jednom u mesec dana dođe i patronažna sestra koja joj izmeri pritisak ili po potrebi izvadi krv. A sve unutar kuće Jolanda i dalje radi sama - čisti, kuva, pere veš. Rođena je davne 1928, pod okupacijom Italije, pa je jezik kojim se služi isključivo italijanski. Hrvatski razume, ali ga ne govori, samo pokoju reč.

- Nekad nas je ovde bilo petoro. Suprug, njegove dve sestre i brat i ja. Rodila sam i sina, ali je umro sa 18 godina. Imali smo veliko domaćinstvo, mnogo zemlje i veliki vrt, radili smo od jutra do mraka. Danas je moj vrt u Buzetu u Plodinama, uz smeh kaže druželjubiva starica čija penzija iznosi 650 kuna (10.000 dinara), pa bez pomoći rodbine ne bi mogla da preživi.

Ekipa hrvatskog "24.sata" sa ovom naizgled usamljenom bakon napravila je priču, ali su odmah primetili da ima lepu frizuru i sveže obojenu kosu, za šta je zaslužna njena sestra koja iz Trsta donese farbu te je sestričina sređuje. Često se smeje i vesela je, a na pitanje da li joj je ikad dosadno, odmahuje glavom.

- Kada mi samoća postane teška, upalim televizor koji sam dobila od sestre za rođendan i rado gledam filmove i zabavni program. Politiku preskačem. Ne zanima me - jasna je ova draga ženica koja je rođena za vreme Italije, veći deo života provela u Jugoslaviji i starost je dočekala u Hrvatskoj.

(Telegraf.rs/ www.24sata.hr)