Obrt u jednoj od najbrutalnijih likvidacija na Balkanu: Albanac nije izrešetao sa 14 metaka hrvatskog dilera zbog osvete?!

Albanac je iskoristio to što je Prnjak bio "opušten u društvu prijatelja" pa je, kako stoji u prijavi, iskoristio njegovu nepažnju i usmrtio ga

Liridonu Beriši (27), Albancu kog je policija uhapsila pre dva dana zbog sumnje da je ubio 34-godišnjeg Antu Prnjaka, preti kazna zatvora do 40 godina, jer se tereti za teško ubistvo zbog “koristoljublja, bezobzirne osvete, mržnje ili iz drugih niskih pobuda”, a policija sumnja u teoriju da je motiv bila osveta zbog saradnje Prnjaka sa policijom. 

Beriša se sumnjiči da se u sredu oko 22.30 sati sastao sa sada pokojnim Antom Prnjakom koji je u Stobreč, gde Beriša ima prijavljenu adresu, došao automobilom marke BMW 5. Nakon što su se našli, zajedno su otišli u šumu u Podstrani, na kraju ulice Gospe u siti gde je Beriša iz skrovišta izvukao automatsku pušku nepoznate marke kalibra 7,62 milimetra. Bivši vojni policajac i Beriša potom su seli u Prnjakov BMW i došli do hale u izgradnji, a sve kako bi isprobali kako funkcioniše navedena puška.

Ko je pomagao Albancu u surovoj likvidaciji splitskog dilera, policijske "drukare"? Pre smrti su ga mučili, lomili mu ruke, iščupali jezik i iskopali oči

Albanac je iskoristio to što je Prnjak bio "opušten u društvu prijatelja" pa je, kako stoji u prijavi, iskoristio njegovu nepažnju i usmrtio ga. Sve se odigralo u nekih desetak minuta, a u tom je periodu 27-godišnjak ispalio u Prnjaka ukupno 14 hitaca u gornji deo tela i glavu. Prnjak je pre smrti okrutno mučen tako što su mu slomili prste i laktove na obe ruke, a nepoznatim sredstvom su mu čupali jezik i oči.

Nakon što ga je ubio, uzeo je njegov telefon i torbicu u kojoj su bili žrtvini dokumenti i nepoznata količina novca, seo u pokojnikov BMW i odvezao se s mesta ubistva.

Dakle, iz ovoga je vidljivo da policija smatra kako je Prnjak ubijen na mestu gde je i pronađen, a ne, kao što se to prvobitno spekulisalo, da je ubijen negde i bačen. Nadalje, potvrđuje se priča s ulice, prema kojoj je ubica s još najmanje jednom osobom te noći i jutra viđen kako po splitskim kockarnicama troši veću svotu novca, a radi se navodno o oko 100.000 kuna.

Takođe, gotovo je sigurno da je ubici, ako je na mestu ubistva i bio sam, posle neko pomogao jer je Prnjakovo vozilo nekoliko sati nakon otkrića nađeno zapaljeno na putu u Tugarama.

Iako se tačan motiv još ne zna jer je Beriša, doznajemo, odabrao taktiku odbrane ćutanjem, izgleda da je priča o rođačkoj osveti zbog hapšenja D. B.-a, koji je pre mesec dana uhapšen s drogom i oružjem, a za šta se navodno okrivljavao Prnjak kao “drukara”, ipak preterana i zasnovana na tračevima. Naime, D. B. se trenutno nalazi u zatvoru na splitskim Bilicama i oštro je i s gnušanjem demantovao bilo kakvu povezanost s nedelima svog dve godine starijeg prezimenjaka.

Porodica Beriša, prema rečima mnogih, vredna je i marljiva, ali čini se da je Liridon još kao maloletnik “izleteo” iz tog koloseka normalnog života i napornog rada. Naime, 2011. godine osuđen je na uslovnu kaznu zbog posedovanja droge kao maloletnik. Godinu posle prijavljen je za nezakonito posedovanje automatske puške, pa je s još jednim muškarcem, nakon godinu dana, osuđen na uslovnu kaznu.

O Liridonu je još pre sedam godina pisala i Slobodna Dalmacija, a tada ga je policija kazneno prijavila za nanošenje teških telesnih povreda F. S.-u iz Gljeva kod Sinja. Sve se dogodilo zbog mesta za prodaju grožđa zato što je F. S. dobio poziciju koja se smatrala “najboljim mestom na pijaci za prodaju voća”.

(Telegraf.rs/Jutarnji list)