Upisala fakultet u 75. godini: Baka Jasminka je najstarija studentkinja u Hrvatskoj (VIDEO)

Svi je hvale, od kolega, preko profesora do dekana, a suprug joj je najveća podrška

Bliže se rokovi, znoje se dlanovi, a mnogi muku muče kako će sve stići i hoće li proći ispite. Iako u indeksu ima sve odlične ocene, iste brige ima i Jasminka Šoštarić Vanjak. Međutim, ona svojim kolegama s fakulteta može biti baka. Sa svojih 75 godina, ona je najstarija studentkinja u Hrvatskoj, a ovo su joj već treće studije.

Skripte, hrpa knjiga, jutarnje vožnje tramvajem, druženje sa studentima, i odlazak u studentsku menzu su njena svakodnevnica. To ne bi bilo neobično da Jasminka nije zagazila u osmu deceniju života. Bez obzira na godine, indeks joj je pun odličnih ocena, a u stanu joj vlada kreativan nered: skripte su na podu, sto je zatrpan beleškama i knjigama.

- Kad učim, onda to moram tako da složim. Nema spremanja, ovako znam gde je šta. Ako pomerim, onda gubim vreme da nešto nađem. Kad sam u završnici, onda će pod biti pun - objasnila je Jasminka.

Nema kod nje heklanja, pečenja kolača, trač partija sa komšinicima.

- Ja sam pre planirala pa mi je prijateljica rekla da sam se upisala na faks da mi muž ima studentkinju za ženu, a ne penzionerku - rekla je Jasminka.

Iako je njen suprug rekao da nije tip koji daje izjave pred kamerama, on je Jasminki najveća podrška.

- Nije se ništa čudio. I puno mojih školskih koleginica se nije čudilo jer sam ja uvek volela da učim. Znači, ja ću sa 76 godina, ako Bog da, diplomirati i postati magistar relgijskih nauka - rekla je.

Nakon 40 godina staža u laboratoriji i nakon završenih studija, odlučila je da tek počinje. Prvo je upisala dodiplomske studije i sa lakoćom ih je prošla. Nakon toga je upisala diplomski.

Hvale je kolege, profesori, ali i dekan fakulteta

Svakog jutra Jasminka popravi frizuru, spremi stvari, na leđa stavi torbu i krene prema fakultetu. Vremena za lenčarenje nema.

- Ne mogu to uopšte da zamislim, mislim da bih ludo potrošila dane. Komšije me zovu na kafu, a ja bih onda sa njima pričala, pa malo ogovorala. Ne znam, ne mogu to da zamislim - rekla je.

Na dan snimanja je propustila ispit jer, kaže, nije bila spremna i nije stigla sve da nauči. Međutim, predavanje nije htela da propusti.

- Nekada bih najradije ostala kod kuće i spavala, ali pomislim: "Pa to si sama htela" - objasnila je Jasminka.

Na fakultet mora da ide jer su zadnja predavanja pre kraja semestra. Lakše joj je tako da položi ispit. Na Fakuletetu filozofije i relgijskih nauka, hvale je redom i profesori i dekan.

- Kako smo imali kolokvijume i ispite, ona je dolazila na sve to i polagala. Tako da se i u ovim godinama može biti besprekoran - rekao je prof. dr. sc. Ivan Koprek, dekan Fakultet filozofije i religijskih nauka.

Iako ništa ne prepušta slučaju, i nju znaju da brinu tipične studentske brige.

- Bude situacija da je ispit tu, a da ja nisam sve prošla i pročitala - rekla je Jasminka.

"Mladost je mladost, a starost nije ružna"

Ne odaje to možda na prvu, no Jasminka je ceo život aktivna i svestrana. Živela je kaže, punim plućima. Skijala je, igrala tenis, pa je godinama bila aktivni član doborotvnih udruženja, planinarila. To joj danas ne nedostaje.

- Napravite nešto što ste voleli u to vreme i kad ste mogli, ali sad to ne bih mogla na Triglav ni da me vuku - rekla je.

Takođe, Jasminka danas ne žali ni za čim. Uvek nađe neki projekat, a sada su to studije. Do kraja joj je ostalo još 10 ispita i diplomski, zbog čega je i ovo leto rezervisano za knjigu.

- Nema druge, došla je voda do grla. Nažalost, primorana sam da budem kampanjac - rekla je.

Koliko god društvena bila, učenje je posao koji radi sama u svom stanu. Sve ostalo ju dekoncetriše: "Možda bi bilo dobro sa nekim ponavljati, ali onda čovek vidi koliko ne zna, pa nije dobro. Ja ponavljam na glas, pa me mačka gleda poput profesora."

Printskrin: Facebook/PROVJERENO

Kada završi, opet će se posvetiti svojim udruženjima, svima onima u kojima je pre studija redovno volontirala. Rad za platu za nju više ne postoji jer svoje je odradila.

- Ne mogu reći da sam luda, imala sam i ja mladost. Mladost je mladost, a starost nije ružna. Zapravo su u meni i mladost i starost izmešali - objasnila je.

Jasminka će dogodine diplomirati. S punih 76 godina biće verovatno najstarija osoba u zemlji koja je diplomirala i stekla status magistra. To će za nju biti veliki uspeh, kao što je i ona velika inspiracija ljudima, bili oni mlađi ili stariji od nje.

VIDEO: Nemanja je sa 23 godine završio 2 fakulteta i to u roku

(Telegraf.rs/Provjereno/Dnevnik.hr)