Hrvatski sveštenik, koji traži od migranata da se odreknu boga za hranu, se izvinio: "Koristio sam teške reči"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sveštenik navodi da je koristio "teške reči", i da je bila reč o nespretnom primeru

Fra Mate Vincetić, župni vikar na Plehanu kod Dervente, koji je na uvredljiv način govorio migrantima muslimanima koji dolaze u Evropu uputio je izvinjenje.

"Iskreno se izvinjavam svima koji su moje reči iz isečka navedene propovedi doživeli kao povredu verskih i drugih ljudskih osećanja. To nije nikako i nipošto bila namera ove moje propovedi, pa tako niti u javnosti prikazanog isečka", stoji u saopštenju fra Vincetića.

Dodaje kako je koristio "teške reči", i da je bila reč o nespretnom primeru.

"Tumačeći, naime, Hristove 'teške reči' upućene jednoj ženi poganki u jevanđelju pročitanom toga dana, i sam sam nažalost uzeo 'teške reči' kao i nespretan i nesretan primer u pokušaju savremene  kontekstualizacije razumevanja Hristova doba i vremena", poručio je fra Vincetić.

Na kraju je izrazio duboko žaljenje zbog svojih "teških reči" koje su uvredile pripadnike drugih vera.

"Duboko žalim zbog toga ako su ove moje 'teške reči' i nespretan primjer izazvale povredu verskih i ljudskih osećaja kod pripadnika drugih vera, veroispovesti ili nevernika. Ko god je poslušao celu moju propoved znaće da sam tu govorio o univerzalnosti hrišćanske poruke upućene od Isusa za ljude svih vremena i prostora, kao i to da je vera u Boga za nas vernike i sledbenike Isusa Hrista 'conditio sine qua non' kako za srećan ovozemaljski, tako i za blaženi nebeski život", rekao je na kraju fra Vincetić.

Podsećamo, Fra Mato Vincetić održao je skandalozan govor u kojem je od migranta koji dolaze u BiH zatražio da se odreknu svoje vere da bi dobili hranu.

Vrhbosanska nadbiskupija je vrlo brzo ogradila od onoga što je kazao fra Vincetić.

(Telegraf.rs)