VUČIĆ: Očekujem od EU da neke ljude urazumi i da otvori granicu sa Srbijom

Srpski premijer je rekao da neće dozvoliti da Srbiju i Hrvatsku "trpaju u isti koš" i da to ne radi ni Mogerini, ni evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han, niti bilo ko drugi

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je EU dužna da otvori granicu sa Srbijom, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

- Čuli smo nedovosmilne poruke iz EU da mora da se priđe otvaranju granica i Srbija je spremna u svakom trentuku na to. Mi ni sa 0,1 odsto nismo uzorčnici krize... Mi želimo dobre odnose - rekao je Vučić.

(UŽIVO SRPSKO-HRVATSKA BLOKADA) Vučić: Vlada Srbije će rešavati migrantsku krizu! Milanović: Srbija ne radi ništa! (VIDEO)

Premijer je ponovio da su svi u EU nedvosmisleno potvrdili da odgovornost nije na Srbiji i da je čak visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Frederika Mogerini na neuobičajen način rekla da će više tražiti od hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

VUČIĆ PORUČIO EVROPI: Hrvati su DOBRODOŠLI u Srbiju - OVO JE PRAVO LUDILO HRVATSKE!

Vučić je rekao da neće dozvoliti da Srbiju i Hrvatsku "trpaju u isti koš" i da to ne radi ni Mogerini, ni evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han niti bilo ko drugi. Premijer je preneo i da je savetnik nemačke kancelarke Angele Merkel, Elmar Brok, pred predstavnicima Hrvatske, rekao da je odgovornost na hrvatskoj strani.

Predsednik  Vlade Srbije je rekao da od EU očekuje da neko neke ljude urazumi i najavio da će se Srbija obratiti na sve pravne načine i pravnim sredstvima zaštiti S SP, dodajući da smatra da će to biti i jasna poruka EU.

Pokušaćemo da utičemo na sve da utiču na one koji su zatvorili granice da ih otvore, rekao je Vučić i dodao da od evropskog komesara za susedsku politiku Johanesa Hana očekuje da ponovi ono što je već rekao. Prema njegovim rečima Srbija će se ponašati odgovorno, ozbiljno, i na sumanute mere ne pada joj napamet da odgovara.

Evo kako izgleda kad Vučić i Milanović - ZAMENE MESTA (VIDEO)

Na pitanje šta misli o pismu Ministarstva spoljnih poslova u kojem se govori o vremenu nezavisne hrvatske države, Vučić je odgovorio pitanjem: "a kako vam se čini da neko uđe u autobus i da kaže da vi, i vi morate da izađete, samo zato što se zovete, Aleksandar, Petar ili slično".

- Govor o šaranju, muvama i uvođenje ekonomskih blokada nije način ophođenja. Ništa od toga nije uradila Srbija, nažalost sve su to učinile hrvatske vlasti - podvukao je Vučić.

On je ponovio da su danas savetnik nemačke kancelarke Elmar Brok i potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček pred hrvatrskim poslanicima govorili jasno o krivici hrvatske strane.

(Telegraf.rs / Tanjug)