SRBIJA MORA DOZVOLITI UVOZ GMO HRANE ILI NEMA NIŠTA OD EU! Stigla je nova UCENA Srbima iz Brisela

- Srbija ima zakon koji reguliše pitanje GMO. Izrada novog zakona trenutno nije na dnevnom redu ministarstva - kažu u ministarstvu poljoprivrede Srbije

Srbija je protekle godine napravila krupne korake u približavanju Evropskoj uniji, još samo nekoliko njih je deli od toliko željenog prijema. Međutim, pod uslovima koje moramo da ispunimo je usvajanje novog zakona o GMO.

ZABRINJAVAJUĆE: EU dala ZELENO svetlo za GMO hranu!

Kako prenosi "Alo!" to znači da Srbija može da zabrani uzgoj, ali ne i promet genetski modifikovanih proizvoda. Pošto su zemlje EU članice Svetske trgovinske organizacije, one ne mogu da uvedu zabranu prometa GMO proizvoda. Tako bi i Srbija eventualnim ulaskom u EU bila u obavezi da proguta ovaj vruć krompir.

Mislili ste da je GMO loš? E, pa ispostavilo se da je još gori!

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić smatra da Srbija ne sme da prihvati takav jedan zakon.

GMO paradajz leči rak i dijabetes?

- Zakon bi trebalo pooštriti, zabraniti i najmanje prisustvo GMO, jer ako seme ima i jedan promil GMO, to znači da postoji neka semenka koja je genetički modifikovana - ističe Ševarlić.

Kako kaže, posebno zabrinjavajuće je što GM kompanije ne dozvoljavaju obeležavanje na deklaracijama takve robe, pa potrošači nisu upoznati sa onim šta jedu.

- Eksperimenti sa GMO rađeni su na pacovima, a ne na ljudima. Rezultati dosad dobijeni su veoma zabrinjavajući... Ne moramo da prihvatimo promet GMO sve do momenta pristupa STO... E sad, na Vladi i parlamentu je da donesu odluku. Mislim da možemo da imamo samo štetu po poljoprivredu, a ne možemo imati ništa dobro po industriju - smatra profesor.

- Srbija ima zakon koji reguliše pitanje GMO. Izrada novog zakona trenutno nije na dnevnom redu ministarstva. Kada bude, i ako bude na dnevnom redu, u njegovu izradu će zasigurno biti uključena stručna i građanska javnost, pri čemu će zdravstvena bezbednost stanovništva biti apsolutno prioritet - stoji u dopisu Ministarstva poljoprivrede.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo!)