GMO paradajz leči rak i dijabetes?

Na sam pomen GMO hrane diže nam se kosa na glavi, ali ne dobija se u laboratoriji baš uvek veštački "naduvana" namirnica bez ikakvih zdravih sastojaka. Ovog puta radi se o pravom leku i to od najtežih bolesti poput raka i Alchajmerove bolesti

  • 11

Novo seme genetski modifikovanog paradajza sadrži velike količine resveratrola. To je antioksidans kojeg ima u grožđu a pokazao se kao efikasan u lečenju raka, srčanih oboljenja, Alchajmerove bolesti, dijabetesa i još nekih oboljenja. Naravno sve te tvrdnje treba još naučno dokazati jer postoje različita mišljenja o efektima resveratrola.

Naučnici koji su radili na razvoju semena paradajza ističu da će kilogram genetski modifikovanog paradajza sadržati istu količinu resveratrola, kao 50 flaša crnog vina.

Na drugom genetski modifikovanom semenu paradajza proizvedene su veće količine genistein jedinjenja (vrsta fitoestrogena), koji se takođe može koristiti u lečenju raka dojke.

Novo istraživanje objavljeno je u magazinu “Nature Communications”, a cilj je da se na ekonomičan način iskoriste biljni sastojci na više različitih vrsta biljaka.

Paradajz je uzet za početak jer je njegova proizvodnja jeftina, ne zahteva mnogo pažnje a prinosi su relativno dobri.

Pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Klix)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko

    29. oktobar 2015 | 13:55

    Šta čini GMO vidi se po prosečno Amerikancu. Naduvani su ko baloni, nigde mišića, samo neka amebna masa. Ono što izaziva rak ne može da ga leči, a marketinčki stručnjaci će za dobru lovu da te ubede i da je mleko crno. Zašto pojedini amerikanci prevaljuju put po 200 km da bi kupili od farmera koji se bave organskom proizvodnjom jedno pile?

  • mile

    29. oktobar 2015 | 12:54

    reklama za gmo ne nasedajte to su gluposti

  • Jovan

    30. oktobar 2015 | 03:23

    Gmo naravno ne mora obavezno značiti loše, ako se napravi takav paradajz koji će lečiti to je dobro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA