ROMI UJEDINJENO IZLAZE NA IZBORE: "Želimo da nas ponovo bude u parlamentu"! (FOTO)

Na ovaj korak odlučili su se sa ciljem da poboljšaju nezavidnu situaciju u kojoj se romska nacionalna manjina nalazi

Politički predstavnici romske nacionalne manjine u Srbiji, danas su se okupili posle dugog niza godina kako bi potpisali Koalicioni sporazum o zajedničkom učešću na predstojećim izborima!

Adaptirana ŠKOLA ZA 60 ROMSKE DECE u Rumi

Reč je o Demokratskoj uniji Roma, Ujedinjenoj partiji Roma i Uniji Roma Srbije.

Na ovaj korak odlučili su se sa ciljem da poboljšaju nezavidnu situaciju u kojoj se ova manjina nalazi, a na inicijativu Zorana Simića iz Unije Roma Srbije.

SEĆANJE NA STRAVIČNI ZLOČIN NE SME DA IZBLEDI: Predstavnici Jevreja i Roma uz državni vrh na Starom sajmištu

- Nema nas više nigde i to je glavni razlog što smo se odlučili na ovaj čin ujedinjenja. Ne smemo da dozvolimo da nas nema u parlamentu. Iako ova odluka nije istorijska, pokretačka svakako jeste i vremenom može da postane istorijska - ocenio je on i dodao da u Srbiji prema poslednjem popisu stanovništva živi 147.604 Roma, ali ih prema nezvaničnim podacima ima između 400.000 - 600.000 i primarni cilj ovog političkog zajedništva je boljitak romskog naroda, njegov izlazak iz začaranog kruga bede i siromaštva, ali i otvaranje poglavlja 23, u okviru kog je predviđeno 168 stavki koje se odnose na romsku nacionalnu manjinu.

Amet Arifi iz Ujedinjene partije Roma izjavio je da im je želja da emancipuju svoj narod, da ga ujedine i ojačaju političku svest, a pre svega da poboljšaju njegov položaj u obrazovanju, stanovanju i zdravstvu.

Marko Stevanović iz Unije Roma Srbije istakao je da u poslednja dva, tri saziva nisu imali svog predstavnika u parlamentu.

- Mi nemamo rezervnu državu i niko ne može da se stara o nama osim nas samih! - zaključio je on.

Salih Saitović iz Demokratske unije Roma naglasio je njihovo Ustavom zagarantovano pravo da postanu dovoljno zastupljeni u svim sferama života.

(S. I.)