ITALIJA FINANSIRALA OBNOVU OBJEKATA NAKON POPLAVA: Završeni radovi u Krupnju, Loznici, Osečini i Kladovu

Svi projekti su počeli u novembru 2015, a završeni su u roku od šest meseci.

Radovi na obnovi objekata za zaštitu od poplava u opštinama Krupanj, Loznica, Kladovo i Osečina, koje je finansirala Vlada Republike Italije, zvanično su završeni o čemu je obaveštenje predstavnicima tih samouprava danas svečano uručio ambasador Italije u Srbiji Ðuzepe Manco.

OČEKUJU SE NOVE INVESTICIJE ITALIJE U SRBIJI: Sastanak VUČIĆA I AMENDOLE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanosti.

Vlada Italije je nakon poplava koje su pogodile Srbiju u maju 2014. donirala je 800.000 evra direktne pomoći Srbiji.

PODRŠKA ITALIJANSKOG PREMIJERA VUČIĆU: Radujem se nastavku dobrih odnosa

U saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima određena su prioritetna područja prema proceni rizika od budućih prirodnih katastrofa te vrste. Izabrano je pet projekata sanacije obala i korita koji su uzvedeni u četiri sprske opstine.

OVO JE NAJBAKSUZNIJI GRAD U SRBIJI: Poplave, klizišta, zemljotres... ŠTA JE SLEDEĆE?

U opštini Krupanj sprovedena su dva projekta - Sanacija vodotoka reke Bogoštica, Čađavica i Likodra (160.215 evra) i Rehabilitacije rečnih obala i korita reke Likodra od Brezovačke olasti nadalje do Krasave (62.517 evra), zahvaljujući kojima je očišćeno i prišireno korito reke Likodre, zajedno sa koritima drugih dveju reka, Bogoštica i Čađavica, koje teku kroz grad Krupanj i selo Krasava. Na taj način ponovo je uspostavljen rečni profil tih reka čime su otklonjeni rizici od eventualnih budućih poplava u tim naseljenim centrima.

U opštini Loznica - Projekat obnove i korekcije toka reke Štira koja protiče kroz centar Loznice čišćenjem nagomilanih sedimenata i jačanjem kamene obale (83.008 evra).

LOZNICA: Majke s decom u opasnosti zbog poplava!

U opštini Osečina - Izdvojeno je 164.994 evra za projekat ponovnog uspostavljanja protoka reke Jadar. Zahvaljujući tom projektu u Osečini se nisu videle posledice tokom novog poplavnog talasa koji je pogodio Srbiju u martu 2016.

U opštini Kladovo - Korekcija oštećenog rečnog profila i korita pritoke Dunava - Velikokameničke reke (170.897 evra). Izgrađene su stabilizacione strukture i kaskade na pritoci Dunava, Velikokameničkoj reci, kako bi se eliminisao rizik od budućih poplava u selu Velika Kamenica koje je bilo teško pogođeno poplavama u maju 2014. godine.

PRVA ŽRTVA POPLAVA: Žena poginula u Tekiji! (FOTO) (VIDEO)

Ugovori sa ovim kompanijama potpisani su 13. novembra 2015. u prisustvu premijera Vučića i predsednika italijanskog Senata Grasa. Radove su izvršile tri srpske građevinske kompanije pod nadzorom JVP "Srbijavode".

NEVREME NAPRAVILO HAOS: Pogledajte kako je poplavljena Loznica! (VIDEO)

Svi projekti su počeli u novembru 2015, a završeni su u roku od šest meseci.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević istakao je da su radovi na unapređenju infrasturkture za zaštitu od plavljenja i izgradnji novih infrastrukturnih objekata u Osećini, Loznici, Krupnju i Kladovu uspešno završeni.

On je zahvalio predstavnicima Italije ističući da uskoro treba da počnu radovi na zaštiti na teritoriji Lučana i Čačka.

- U godinama koje su pred nama verujem da ćemo moći i morati da se bavimo prevencijom, i to uvođenjem novih propisa, postavljanjem novog sistam, ali unapređenje postojećih i izgradnja novih insfrastrukturnih objekata - rekao je Blagojević.

Predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović rekao je da je to mala opština koja bez pomoći ne bi mogla da se izbori sa nedaćama koje su je zadesile.

- Da nije pomoć stigla na vreme mogli smo svi da se iselimo iz opštine - rekao je Isailović.

(Telegraf.rs/Tanjug)