Ako hoćemo u EU, poglavlje 27 koštaće nas 11 milijardi evra!

Članstvo u EU nije jeftina igračka i za neke investicije verovatno ćemo morati da pozajmimo novac

Cilj Srbije ne sme da bude samo otvaranje poglavlja, već suštinske reforme, kako ne bismo ušli u Evropsku uniju nespremni, jer samo poglavlje vezano za životnu sredinu zahtevaće investicije od 11 miliona evra koje ćemo morati da pozajmimo, kaže Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član užeg pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU.

Do kraja godine otvaramo još tri poglavlja, ako se ispune ovi uslovi

On je rekao da Srbija treba da bude spremna da, kada uđe u Uniju, u potpunosti ispunjava svoje obaveze i do kraja koristi članstvo.

- Srbija je donela veliki broj usklađenih propisa, ali se oni često ne primenjuju. Sa druge strane, imaćemo veće troškove nego koristi od članstva ako uđemo u EU nespremni-  kaže Lazarević.

Prema njegovim rečima, postoji više krupnih otvorenih pitanja koje Srbija treba da reši pre nego što postane članica.

KLJUČNO POGLAVLJE 31: Analitičari otkrivaju koja POGLAVLJA U PREGOVORIMA SA EU će biti otvorena sledeća

Postoji "mnoštvo tehničkih pitanja u vezi sa pristupanjem Uniji koja zahtevaju izmene Ustava, dok neke od tih promena, po samom Ustavu, zahtevaju i referendum", rekao je on.

Lazarević objašnjava da, s obzirom da predstoje referendumi gde građani treba da se izjasne o članstvu u EU, ali i o promenama Ustava, "bilo bi dobro da se oni spoje u jedan i da se na taj način uštedi vreme i novac".

- Članstvo u EU nije jeftina igračka - rekao je on i objasnio da samo u vezi sa poglavljem 27, koje se tiče životne sredine, Srbija mora da investira više od 11 milijardi evra, što je ogromna investicija za koju će verovatno novac morati da pozajmi.

- Naš cilj je da postanemo uspešna i kredibilna članica koja u potpunosti i bez problema ispunjava sve obaveze iz članstva, a sa druge strane maksimalno koristi to članstvo u EU - rekao je Lazarević.

Kaže da se ne treba se igrati evropskih integracija, već ih treba ozbiljno shvatiti, i raditi.

(Telegraf.rs/Tanjug)