VUČIĆ U HAMBURGU: Razgovor sa predstavnicima najuticajnijeg privrednog kluba u Nemačkoj (FOTO)

Radimo na ekonomskom rastu i zato su nam potrebna dobra tržišta, kao i znanje i iskustvo stranih partnera, poručio je premijer Vučić u Hamburgu

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u jednodnevnoj poseti Nemačkoj, gde se sastao sa gradonačelnikom Hamburga Olafom Šolcom. U razgovoru sa domaćinom, Vučić je rekao da radimo na ekonomskom rastu i da su nam zato potrebna dobra tržišta kao i znanje i iskustvo stranih partnera.

VUČIĆ: Moliću na kolenima kineskog premijera da preuzme RTB Bor

Vučić: POVEĆAĆEMO PLATE I PENZIJE! Smenićemo direktore koji loše posluju, a za oružje čekamo analizu DNK (VIDEO)

Vučić je Šolca obavestio o ekonomskim reformama koje je Srbija sprovela i da radi na ekonomskom rastu, a gradonačelnik je rekao i da postoji ozbiljna namera u severnoj Nemačkoj za otvaranje tržišta rada za građane Srbije.

- Srbija posvećuje mnogo pažnje svim pokrajinama Nemačke. Došli smo da razgovaramo o svim važnim temama i ponudi koju Srbija može da pruži - rekao je Vučić u razgovoru sa gradonačelnikom Hamburga, drugog grada po veličini u Nemačkoj, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Uspeli smo da zainteresujemo važne partnere iz Bavarske, Baden Virtenberga, Severne Rajne Vestfalije i Hesena, koji su u prvih sedam meseci 2016. godine učestvovali u ukupnom izvozu Srbije u SR Nemačku sa 72 odsto.

- U poređenju sa pomenute četiri pokrajine, robna razmena Srbije sa pokrajinom Hamburg veoma je skromna: u periodu januar-jul 2016. godine iznosila je 32,1 milion evra, od čega se na naš izvoz odnosi 14,3 miliona evra, a na naš uvoz 17,9 miliona evra - izjavio je na početku susreta premijer Vučić.

On je gradonačelnika Šolca obavestio o ekonomskim reformama koje je Srbija sprovela u poslednje dve godine i aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom.

- Radimo na ekonomskom rastu i zato su nam potrebna dobra tržišta, ali i znanje i iskustvo stranih partnera. Sproveli smo ozbiljne ekonomske reforme i to nam je omogućilo da napredujemo na Doing busineš listi sa 91. na 47. mesto - istakao je premijer Vučić i dodao da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu.

Gradonačelnik Šolc pozdravio je evropski put Srbije i naglasio da je to dobar preduslov za zainteresovanost nemačkih investitora.

On je rekao da postoji ozbiljna namera u severnoj Nemačkoj za otvaranje tržišta rada za građane Srbije.

- Dobra poruka za investitore bi bila da je Srbija na sigurnom evropskom putu i da mogu da imaju poverenja u pravni sistem. Ovo što vi radite dobar je način da ih u to i ubedite - zaključio je gradonačelnik Šolc.

Tema susreta bila je i "Luka Hamburg", projekat koji je grad Hamburg pokrenuo pre 15 godina i koji je donekle sličan “Beogradu na vodi”, navodi se u saopštenjuu.

U užem smislu, “Hafen City” se prostire na površini od oko 157 hektara u centru Hamburga, na lokaciji koja je nekada pripadala luci, i predstavlja najveći građevinski projekat u centru grada u Evropi. Radovi bi trebalo da traju do sredine 2020. godine. Projekat predviđa izgradnju stambenih objekata za 14.000 stanovnika i poslovnih zgrada za 45.000 zaposlenih. Njegova izgradnja najavljen je 1997. godine, a kamen-temeljac postavljen je 20. juna 2001. godine.

Na kraju današnjeg susreta premijer Vučić uputio je poziv gradonačelniku Hamburga da poseti Beograd.

Pored ovog, planiran je susret sa predstavnicima velikih nemačkih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiji. Takođe, premijer Srbije će govoriti u privrednom klubu Übersee, koji važi za najuticajniji klub privredne elite u Nemačkoj.

Osnovan je 1922. godine kao udruženje za razmenu privrede i nauke na inicijativu bankara Maksa Varburga. Od samog osnivanja, to je, pre svega, mesto susreta privrede, politike i nauke, sa ciljem internacionalnog povezivanja.

Članovi Übersee kluba pripadaju uglavnom višegeneracijskoj bankarsko- trgovačko-industrijskoj eliti severne Nemačke. Pred članovima kluba govorili su gotovo svi najznačajniji donosioci političkih i privrednih odluka u svetu.

(Tanjug/Telegraf.rs)