SRPSKA "NORA" JAČA OD NEMAČKIH "PANCERA": Moćne haubice do kraja godine u Vojsci Srbije (FOTO) (VIDEO)

Nora je tehnološki najnaprednija i u svojoj kategoriji spada međi tri ili pet najboljih na svetu. Nora će sigurno mnogo značiti Vojsci Srbije i verujemo da će pokazati kao odlično sredstvo

Opitni centar Vojske Srbije počinje u aprilu testiranje jednog od najtraženijih proizvoda kompanije Jugoimport SDPR. Ukoliko testiranje protekne u skladu sa očekivanjima samohodna haubica Nora uskoro će ući u redovnu upotrebu Vojske Srbije. Očekivanja od proizvodnje i isporuke savremene haubice su velika. Ona bi trebala da modernizuje artiljerijske jedinice Vojske Srbije, s obzirom da su Hrvatima isporučene prve dve nemačke samohodne haubice PzH2000.

SREBRNA SABLJA NAD KOSOVOM: Iznenadna vežba KFOR-a posle pretnje Haradinaja Srbima (FOTO)

Američki senator "ne veruje" da će biti ponovo rata u bivšoj Jugoslaviji

Načelnik uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane Srbije general-major Bojan Zrnić potvrdio je da Nora u aprilu ide na testiranja, a da će verovatno do kraja godine ući u sastav oružja Vojske Srbije.

- Nora da kraja aprila ide na ispitivanje u Opitni centar Vojske Srbije. Očekujemo da će biti u upotrebi za snage Vojske Srbije već krajem godine. Srpska vojska već koristi nekoliko drugih sistema koje je napravila domaća vojna industrija i na njih se u potpunosti oslanja – kaže Zrnić.

On napominje da je samohodna haubica Nora među najboljim svetskim sistemima u svojoj kategoriji.

- Nije bez razloga Nora među najtraženijim proizvodima Jugoimporta SDPR. Ona je tehnološki najnaprednija i u svojoj kategoriji spada međi tri ili pet najboljih na svetu. Nora će sigurno mnogo značiti Vojsci Srbije i verujemo da će pokazati kao odlično sredstvo – naglašava Zrnić.

Aleksandar Lijaković, pomoćnik direktora Jugimport SDPR, ističe da je Nora jedan od najtraženijih proizvoda ove srpske kompanije.

- Srpska vojska industrija uvek je najviše prodavala metkove. Međutim, poslednjih godina sa vozilima Miloš i Lazar 3 napravili smo prodor na drugih tržištima. Nora je bila hit Sajma naoružanja u Abu Dabiju ove godine i bez sumnje spada u naše najtraženije proizvode.

"Nora" će biti i srpski pandan haubicama "pancer 2000", nemačke proizvodnje, koje je prošle godine nabavila Hrvatska. Posle više od dve godine od potpisivanja ugovora hrvatskog i nemačkog ministarstva odbrane, Zagrebu su isporučene prve dve samohodne haubice PzH2000. Do kraja 2017. stići će i preostalih 14, preneo je portal Večernjeg lista.

To je, međutim, samo deo modernizacije hrvatskih oružanih snaga, koje prete da poremete ravnotežu u regionu, na šta Srbija sprema odlučan odgovor.

Svi oni koje zanima kako uživo izgleda Nora, imaće priliku da ovu modernu haubicu vide na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2017" od 27. do 30. juna na Beogradskom sajmu (poslednji dan je slobodan za posetioce, a prva tri samo za poslovne partnere).

Podsetimo, na sajmu IDEX 2017 u Abu Dabiju, premijerno su prikazana četiri nova proizvoda odbrambene industrije Srbije, koji su izazvali veliko interesovanje.

(Telegraf.rs/Beta)