Najverovatnije sam ubio nekoga u ratu: Haradinaj konačno priznao zločine

- Kosovar piše i meni u ličnoj karti, to je neki novi identitet, ali ipak se piše ćirilicom! - objasnio je Ramuš Haradinaj

Premijer tzv. države Kosovo Ramuš Haradinaj gostovao je u emisiji "Ćirilica" na televiziji Hepi kod novinara i autora Milomira Marića, a nakon intervjua koji je obavljen u Prištini, u program su se uključili ugledni srpski advokati i tužioci Toma FilaGoran PetronijevićDanica Marinković Milovan Drecun.

Šokantna tvrdnja: Srpski vojnik poslao snimak u Hag kojim je Haradinaj oslobođen

Njihov zadatak je bio da iz studija u Zemunu komentarišu činjenicu da za zločine nad Srbima nije osuđen niko u Haškom tribunalu, za razliku od srpskih generala, komandanta i političara koji su dobili nekoliko stotina godina robije.

Pred emitovanje intervjua sa predsednikom Vlade samoproglašenog Kosova, javnost je najavila da će organizovati protest ispred pomenute medijske kuće.

Marić je ranije rekao da ne pamti da je ijedan njegov razgovor izazvao toliko interesovanje publike.

Uvek me je čudilo što su Albanci medicinski fenomen: droga kod drugih izaziva zavisnost a kod njih nezavisnost - rekao je Marić, koji je emisiju počeo rečima da se mora razgovarati, iako veći deo naroda od njega očekuje da se prema Haradinaju ponese kao Gavrilo Princip ili Miloš Obilić i da ga pred kamerama strelja ili raspori.

Iz "Hepija" su najavili i da će gledaoci biti iznenađeni kada čuju da je Ramuš Haradinaj dva puta oslobođen optužbi za ratne zločine pred Haškim tribunalom, ne samo što su svedoci likvidirani, što se naglašava u presudi, već i zato što je jedan Srbin iz Beograda, koji je radio za srpsku vojsku, poslao u Hag televizijski snimak koji je doveo do oslobađajuće presude.

Na pitanje da li je bio deo Briselskog sporazuma, Haradinaj je rekao da je bio deo do 2013, kao i sada od 2018. godine.

- Bio sam deo kosovske ekipe do 19. aprila 2013., na dalje nisam bio - odgovorio je Haradinaj, koji je rekao da će ZSO biti formirana unutar ustava Kosova, ali da ne zna kada.

- Prvo da vidimo kako i koja, pa ćemo da vidimo kada - objasnio je premijer Kosova i rekao da postoji dva tipa vlasti, nacionalna vlast, zatim opštine - gde Srbi vode oko 10 opština sa srpskom većinom, ali nema kantona - srednjeg noivoa vlasti.

On je rekao da je realnost da Kosovo postoji, a na pitanje kako vidi zajedničku budućnost Srba i Albanaca istakao je:

- Milion Albanaca se moralo preseliti sa Kosova posle 1999. godine. Mnogi su se ipak vratili, a za Srbe koji su se preselili tada ili posle rata, ne znam tačnu brojku. Nema prepreke da se živi na Kosovu samo na osnovu nacionalnosti. Nema fizičke pretnje po njih! - rekao je Haradinaj i zaključio da Srbi žive normalan život, a na pitanje zašto im onda ne piše da su Srbi već Kosovari, haradinaj je naglasio da ni njemu ne piše da je Albanac.

- Kosovar piše i meni u ličnoj karti, to je neki novi identitet, ali ipak se piše ćirilicom! - objasnio je Ramuš Haradinaj.

HAPŠENJE ĐURIĆA

Što se tiče hapšenja Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, rekao da je znao da će biti uhapšen unapred i da ga je molio da dođe sutradan.

- Gospodin Đurić mogao je sutradan da dođe i sve bi bilo kako treba. Na pimer, bio je ovde za Uskrs i sve je bilo kako treba. I predsednik Vučić je bio odmah posle tog tragičnog događa. Greška je napravljena i od strane Đurića i od Srbije - rekao je on i zaključio da je i njegov lični stav bio da Direktora kancelarije za KiM ne treba dovoditi u Prištinu, da se sve završi što pre i da ga sprovedu kući u Beograd.

Haradinaj je potvrdio i Erdoganovo otkriće da voli da popije.

- Pijem šljivu i našu rakiju. Odakle dolazim, gost se dočekuje s time, ja sam Albanac po nacionalnosti, dugo smo živeli kao hrišćani. Nismo bili samo Muslimani.

On je dodao da je njihov cilj da postanu deo EU, a u svetskoj politici Kosovo nema inostranu politiku, već da prate samo Ameriku.

Na Marićevo pitanje kako je došlo do prekida razgovora sa Mogerini, on kaže da je njegova pozicija bila časna.

- Brisel sada ima novu energiju koja je falila kada sam ja bio deo Briselskog dijaloga. Uvećavala se mržnja, a od razgovora nije bilo ništa - objasnio je Haradinaj.

Zašto se još nije video sa Vučićem do sada, jednostavno je objasnio da nije bilo takve agende.

- Nećemo da dijalog bude samo za stolom, neka bude i za narod! Da uključimo i opoziciju i skupštinu - objasnio je on i naglasio da su Srbija i Kosovo i region jedno tržište i ako nema dogovora, bitnih elemenenata za ekonomiju, mi gubimo svi zajedno.

Da li bi se dogovorili bez Amerike, da su sami Albanci i Srbi, Haradinaj je rekao da bolje da je Amerika tu.

Šta pamti iz Haškog tribunala i kako je stvorena slika o njemu kao zločincu, pitao ga je Marić.

- Ja sam služio vojni rok u Pirotu, nisam mnogo znao o Jugoslaviji. Za nas, iz moje perpektive, naš život je bio posebno težak u periodu Slobodana Miloševića. Ja sam video takve emisije i bilo mi je žao srpskog naroda koji sluša tu propagandu. Kada je to završeno, kad je pao Milošević, nije mi jasno bilo što se dalje nastavilo sa tom propagandom - rekao je Haradinaj i dodao da je knjiga koja prepričava istinu rata, njegovo ubistvo srpskih policajaca i ostalo, rekao da je i on izgubio dva brata u uniformi, da je bio častan u ratu i da se ne krije i njegovu istinu.

- Ja sam prihvatio cenu rata. Ko neće, ne ide u rat. Najverovatnije sam ubio nekog u ratu, a oslobodila me je istina u Hagu! - naveo je on i dodao da je napadnut kod kuće u prisustvu dece, sestre, oca 24. marta 1998. godine.

Posle toga, čitavu godinu je bio na Kosovu, sve do 1999. kada je došao NATO.

O navodima u vezi sa drogom, on kaže da na Kosovu ima samo pasulja i kukuruza.

- Kod nas cela plata je kod starca, nije narko, nije pošteno da ih zovu tako! Ima konzumiranja droge, kao i drugde. Teško je da se nađe posao, ako si na vlasti, lakše je. Nije u redu što se tiče konkurencije, biznisa, radnog mesta - objasnio je Haradinaj i naglasio da ima puno prijatelja iz Srbije, da ih poštuje, da se ne slaže uvek, i da je čak i lično čestitao Uskrs nekima od njih.

On je naglasio da je posetio i neke srpske manastire.

- Albanci nisu Muslimani po entitetu. Albanci su Albanci! Mi smo imali naše teškoće i imamo ih i danas. Ovde nikada nije bilo pripadnika Alkaide, talibana, nikog. Albanci su stari narod, autohtoni su ovde, mnogi i danas žive kao hrišćani - objasnio je premijer tzv. Kosova i dodao da je staro ime njegove porodice Đokaj.

Srbi ne znaju istinu ovde sa Kosova, da ima više od 200 lokacija gde su ubijeni deca i starci, rekao je on i dodao da je oslobođen u Hagu.

- Ne znam da li bih bio uhapšen da sam došao u Beograd, ne znam - zaključio je Haradinaj na kraju intervjua.

VIDEO Jedno od nerešenih pitanja između Beograda i Prištine je vlasništvo nad prozvedenom strujom:

(Telegraf.rs)