Taktičko nasilje ili potpis rulje: Šta se krije iza talasa napada na Srbe na Kosovu

Paralelno sa ovim vidom zastrašivanja i provociranja Srba, organizovani su i protesti kosovskih Albanaca zbog srpskih povratničkih porodica, ali i do nelegalnih radova u zoni manastira Visoki Dečani

Napadi na Srbe poslednjih dana na Kosovu i Metohiji sve su učestaliji, počev od blokade prilaza crkvi svete Trojice u Petriču kod Kline gde su Albanci kamenovali domaćine tokom obreda sečenja slavskog kolača, zatim dvostrukog kamenovanja zdravstvene ambulante u Suvom Dolu, gde se nedavno odigrao i fizički napad na porodicu Jakšić, preko sinoćnog opšteg meteža u Starom Gracku gde je napadnuta porodica Matović i povređena šestomesečna beba. Poslednji u nizu objavljenih slučajeva je vandalski čin spaljivanja i obijanja zdravstvene ambulante Prizren u selu Novak koji se dogodio u noći između utorka i srede.

Još jedan napad na Kosovu: U poslednjem srpskom selu kod Prizrena zapaljena ambulanta

Paralelno sa ovim vidom zastrašivanja i provociranja Srba, organizovani su i protesti kosovskih Albanaca zbog srpskih povratničkih porodica, ali i do nelegalnih radova u zoni manastira Visoki Dečani.

Albanci udaraju na zadužbinu Nemanjića: Dečani ugroženi zbog izgradnje puta, srpske vlasti pozvale na hitno reagovanje (VIDEO)

Ko kreira ovako zategnutu atmosferu i šta se time poručuje, pitanje je koje se konstantno nameće.

Novinar Jakša Šćekić smatra da se sve sa kosovske strane radi kako bi Beograd naterao na povlačenje iz pregovora.

- U narednom periodu treba očekivati mnogo više provokacija sa strane Prištine ne bi li se Beograd naterao da se povuče iz pregovora. Sve to ide u prilog onima koji zagovaraju tezu o zamrznutom konfliktu, a to dovodi srpsko državno rukovodstvo koje ima drugu ideju u vrlo delikatan i težan položaj. Ne mislim da su napadi organizovani, ali kad je u Beogradu policija uspela da sačuva festival "Mirdita", a ovamo imate konstantne napade, pitanje je da li je dovoljno samo deklarativno se izjašnjavati  za dijalog i kompromis, a u realnosti ne činiti ništa da se stvari ispitaju, izgrednici privedu, a protiv njih se pokrenu postupci. Sve je to u svrhu da se Beograd povuče iz pregovora, a oni kažu: "Eto, mi hoćemo, Ali Beograd neće" - rekao je za Telegraf.rs Šćekić.

Slično razmišlja i marketinški stručnjak Nebojša Krstić, koji se takođe oglasio na Tviteru.