40 DANA VLADE: Ministri vraćali ukradene bicikle, otvarali roštiljijade i kitili trubače!

Nova vlade otpočela mandat pričom o minusima u budžetu i najavom zaduživanja, a nastavila promocijama po roštiljadama i Olimpijadama. Jedini veliki plus - hapšenja u "aferi Agrobanka"

Vlada Srbije, s Ivicom Dačićem na čelu, "napunila" je prvih četrdeset dana rada.

PRVI UTISAK: Za to vreme videli smo manje ozbiljnih poteza od kojih bi građani Srbije mogli da vide konkretnu vajdu, a više promotivnih scena koje su nalikovale pozorišnim, poput  uručivanja bicikla koji je neki građanin Srbije ukrao od zalutalog Japanca ili otvaranje roštiljade u Leskovcu.

DRUGI UTISAK: Na ekonomskom planu, onom od koga se živi, građani Srbije ostali su šokirani podacima o zatečenom stanju koje je im je ministar finansija Mlađan Dinkić sasuo u lice još prvih dana vlade. Ni ministar nije bio ništa manje šokiran, iako je ne tako davno, sedeo i u prethodnoj vladi. Rupa od 2,2 milijarde nedostajućeg novca u budžetu, potreba za novim zaduživanjem i sve češće pominjanje bankrota, krajnje je pesimističan šlagvort za novog premijera i njegov tim.

TREĆI UTISAK: Na spoljnopolitičkom planu smo takođe vrlo brzo dobili šamarčinu jasnim signalima iz EU da do sledeće godine ne možemo računati na datum pregovora o pristupanju EU.

Krenimo redom.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević svoj mandat otpočeo je tako što je u jednom danu otpustio 1.658 agronoma, zaposlenih da savetuju poljoprivrednike, i to SMS-om ili putem mejla!

Knežević je obrazložio da saveti stručnjaka nisu neophodni i da bi taj novac bilo bolje upotrebiti za saniranje posledica suše. Kasnije je demantovao postojanje spornih SMS-ova.