100 DANA VLADE: Hvale sami sebe, za sve im je kriva "SEKA"!

Iako su prethodna tri meseca obeležile "čarke" oko Koridora i hapšenja u borbi protiv korupcije, ministri u Vladi tvrde da su "složniji nego ikad", i poručuju da će Vlada izdržati do kraja mandata. Napredak je vidljiv u dijalogu sa Kosovom, ali su nezaposlenost i siromaštvo i dalje previsoki

Uoči 100 dana rada Vlade, u javnosti se veća polemika vodila o njenom opstanku nego o rezultatima. Najavama hapšenja nekih od aktuelnih ministara činilo se da je Srbija bliža novim izborima nego ocenama stodnevnog rada. Ipak, ministri su nas svojim izjavama ubeđivali u to da su složniji nego ikad, da rade ozbiljno, kao i ponavljanjem "mantre" da Vlada ima kapacitet da radi pun mandat.

Slogu su ministri pokazali i o ocenjivanju sopstvenog rada, tačnije u zaključcima učinka Vlade u prvih 100 dana. Svi su mahom naglasili da funkcionišu složno, kao dobro uigrani tim i da su, uprkos nikad težim vremenima, ipak "zadovoljni rezultatima postignutim za tako kratko vreme".

Najviše su se pohvalili borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, sprečavanjem bankrota i pregovorima sa Prištinom i EU.

Ipak, retko ko je pomenuo ogromnu nezaposlenost, veoma mali privredni rast, nova zaduživanja, kao i sporni Zakon o NBS, za koji je opozicija tvrdila da je izglasan kako bi se ova nacionalna institucija stavila pod kontrolu vladajuće većine. Takođe, ne pominje se mnogo ni mali natalitet koji je Dačić akcentovao u svom ekspozeu po preuzimanju funkcije.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić zadovoljan je radom, i ocenjuje da je u prvih sto dana Vlada uradila više od onoga što se od nje očekivalo prilikom formiranja.

- Radila je kao tim, a postoji šansa da Srbija već u decembru dobije uslovni datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU. Vlada je u prethodnom periodu pokazala da ima kapacitet da vodi zemlju i donosi teške odluke kada je to neophodno u interesu građana. Postoji stalna saradnja političkih stranaka i nema nijedne odluke koja nije doneta jednoglasno - rekao je Dačić, i poručio da nije na vladi i njenim članovima da sami sebi daju ocene, već je to na građanima Srbije.

Premijer je podvukao da je Vlada odlučna u tome da kosovski problem rešava na miran način i dijalogom u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, podsetio je da je uspostavljen dijalog sa Prištinom na visokom nivou i da je odblokirano učešće Srbije na regionalnim skupovima. Govoreći o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, premijer je naglasio da u toj borbi nema zaštićenih.

- Vlada je pokazala odgovornost i pravovremenu reakciju u kriznim situacijama kao što je bila suša, a požari koji su se dogodili pokazali su značaj formiranja Centra za vanredne situacije u Nišu - ocenio je Dačić.