SEDAM GODINA OD SMRTI: O Slobodanu Miloševiću istorija će tek suditi (FOTO) (VIDEO)

Bivši predsednik Srbije i SRJ preminuo je 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala, a sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu. Njegovi najbliži saborci tvrde da je ubijen

Danas se navršava sedam godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića koji je preminuo u pritvoru Haškog tribunala, a prema rečima njegovih najbližih saradnika, on je tamo ubijen.

Rođen je 20. avgusta 1941. u Požarevcu, gde je završio gimnaziju, a diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1964. godine.

Maja 1989. izabran je za predsednika Predsedništva tadašnje SR Srbije. Na prvim višestranačkim izborima, decembra 1990, izabran je za predsednika Srbije.

Prethodno, na osnivačkom kongresu Socijalističke partije Srbije, 27. jula iste godine, postao je prvi predsednik te stranke nastale ujedinjenjem dotadašnjeg Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije. Na čelu SPS nalazio se do smrti.

undefined

Na prevremenim izborima, decembra 1992, ponovo je izabran za predsednika Srbije, a od 1997. do oktobra 2000. godine bio je predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

Milošević je predvodio delegaciju u kojoj su se nalazila po tri člana iz SRJ i Republike Srpske tokom mirovnih pregovora u Dejtonu (SAD), novembra 1995. godine.

Potpisnik je Sporazuma o miru u BiH, poznatog i kao Dejtonski sporazum, decembra 1995. u Parizu.

Period vladavine Slobodana Miloševića okončan je oktobra 2000. pobedom kandidata Demokatske opozicije Srbije na izborima za predsednika SRJ.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu objavio je 27. maja 1999. godine, tokom NATO bombardovanja Srbije (odnosno SRJ), optužnicu protiv Miloševića.

(D. Zlojutro)