URS POSTAO PARTIJA: Podrška dogovoru Beograda i Prištine

Funkcioneri Ujedinjenih regiona Srbije kažu da je ono što je prafirano u Briselu maksimum koji je Beograd mogao da izdejstvuje u ovom trenutku

Predstavnici stranaka koje čine Ujedinjene regione Srbije (URS) održali su danas u Kragujevcu osnivačku skupštinu nakon koje je ova koalicija prerasla u jedinstvenu političku partiju.

Potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evrointegracije i funcioner URS Suzana Grubješić najavila je danas da će ministri i poslanici te koalicije u Vladi i parlamentu podržati usaglašeni predlog dogovora Beograda i Prištine.

Grubješićeva je na osnivačkoj skupštini URS, na kojoj ta koalicija prerasta u jedinstvenu partiju, objasnila da su se pregovori u Briselu odvijali u nepovoljnoj atmosferi, jer je Srbija na njih otišla bez ijednog strateškog saveznika, ali je u datim okolnostima učinjen maksimum.

- Imperativ je bio da se zaštite prava Srba na KiM, da im se obezbedi bolja budućnost, bezbednost i sigurnost i u tome je naš pregovarački tim uspeo - rekla je Grubješićeva, poručivši da Vlada i parlament mogu da donesu samo jednu ispravnu odluku, a to je da podrže predlog sporazuma.

- Srbija dobija istorijsku šansu da počne da se menja, da se transformiše i modernizuje, i tu šansu ne može da ispusti. Dobijamo šansu da se nađemo na mestima na kojima se odlučuje, ali neće nas Evropa spasiti od nas samih i naših višedecenijskih bolesti poput nerazvijenosti, primitivizma, nejednakosti i korupcije - zaključila je Grubješićeva.

- U URS želimo Srbiju sa regionima, regione sa institucijama, pravima, sa korišćenjem svojih potencijala i novca i da svi zajedno jačamo Srbiju - rekla je ministarka.

Ona je naglasila da URS želi Srbiju regiona koji neće primati razvojnu pomoć, već će se razvijati svojim potencijalima.

- Slažem se sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem da ovaj dan predstavlja ozbiljnu prekretnicu na političkoj sceni Srbije - rekla je Kalanovićeva, i dodala da u prethodnom periodu nije bilo prilika da se čuje o ujedinjavanju stranaka, jer su se, kako je rekla, one cepale, delile i svađale.

(Telegraf.rs / Tanjug)