Evo da li će zaista sve žene ići na vojnu obuku: Konačan odgovor najzad otkriven!

Burna polemika razvila se u našoj zemlji povodom inicijative o uključivanju lepšeg pola u sistem odbrane

Obuka i uvežbavanje rezervnog sastava biće među prioritetima Vojske Srbije u narednih nekoliko godina, pišu Novosti.

Srpski vojnici priredili spektakl u Moskvi i ušli u polufinale Vojnih igara: Boriće se protiv Rusa i Kineza za titulu najboljih

Vulin obećao povećanje plate vojnicima: Ko ne hrani svoju vojsku, hraniće tuđu

"Drugi poziv", važna komponenta odbrane zemlje, više od deceniju je bio zapostavljen. U ovom krugu obveznika, kako se procenjuje, više je od milion građana, ali će na vojne vežbe biti pozivan samo manji deo rezervista. U prvom ešelonu biće vojnici koji su dobrovoljno odslužili vojni rok, među kojima približno petinu čine i žene.

Mesto dama u sistemu obuke izazvalo je burnu polemiku, pa je plan Aleksandra Vulina protumačen kao uvođenje vojne obaveze i za sve dame, a onda je on za "Novosti" objasnio da uopšte nije reč o vojnoj obuci civila, već rezervista koji su služili vojsku:

- U meri u kojoj procenimo šta su pretnje i izazovi, biće predviđen i proces obuke - kaže Vulin.

- Srbija decenijama nije obučila nikoga ni za jednu aktivnost, osim kroz služenje vojnog roka. Više ljudi je za vanredne situacije obučio Crveni krst nego bezbednosne strukture naše zemlje. A poplava, požara i nesreća biće više, a ne manje.

Vulin dodaje da se divi hrabrosti svih koji smatraju da je Srbija jedina zemlja na svetu koja nema neprijatelja, koja nema pretnji niti kojoj treba obuka i priprema.

- Nemam tu hrabrost, i daću sve od sebe da pripremim Srbiju da bude spremna i sigurna u sebe. Nadam se da će to biti moj najveći greh - rekao je Vulin za Novosti.

Podsetimo, rezervni sastav čine vojni obveznici od 19 do 60 godina života, a rezervista tokom godine u čizmama može da provede najviše 90 dana.

(Telegraf.rs / Tanjug)