Nema više zezanja, pada toplotni rekord Srbije iz 2012. godine

Od sutra u Srbiji opet đavolski toplo, vrele i noći tokom kojih će minimalna temperatura biti iznad 20 stepeni

Postoje velike šanse da ovo leto ponese titulu najtoplijeg od kada se vrše merenja, i tako sa trona skine ono iz 2012. godine. 

Biće još više toplotnih talasa i suša: Stručnjaci upozoravaju da nam tek slede PAKLENA LETA

U ovim čudnim kućicama meri se temperatura vazduha u Srbiji: Pogledajte kako se to radi (FOTO) (VIDEO)

Meteorolog kompanije "Veder tu ambrela" Đorđe Đurić kaže za telegraf.rs da će se to i dogoditi, osim ako se vreme ne pokvari krajem avgusta.

- Ove godine smo već imali 30 paklenih dana. Iako su obarani rekorderi sa temperturama, leto 2012. godine još važi za najtoplije, ali ima šanse da ova godina obori taj rekord i to će biti samo ako se na kraju avgust ne pokvari - kaže Đurić.

Leto 2012. osim što je bilo najtoplije, bilo je i jedno od najdužih. Prvi tropski dani zabeleženi su već 30. aprila kada je u Nišu izmereno 30.4 stepeni. Leto je trajalo sve do duboko u septembar, koje je, takođe, bilo tropski toplo.

Zabeležene su rekordne tropske noći u Beogradu i rekordna dužina trajanja tropskih talasa. To leto bilo je praćeno i katastrofalnom sušom. Maksimalna temperatura dostigla je 42 stepena, ali nisu oboreni temperaturni rekordi.

Dosadašnji rekord najviših temperatura u Srbiji je bio 24. jula 2007. kada je temperatura u Smederevskoj Palanci i Ćupriji dostigla skoro 45, a u Beogradu 44 stepena.

U Srbiji će već od sutra, da podsetimo, očekuju temperature od 37 do 40 stepeni. I noći će biti tropske, Ovaj talas, koji je nazvan Lucifer, trajeće sve do petka uveče, kada se očekuje naoblačenje sa kišom, jakim vetrom i grmljavinom.

Od srede do petka vrlo toplo, u većini mesta sa maksimalnom temperaturom od 37 do 40, a očekuju se i tropske noći sa minimalnom temperaturom iznad 20 stepeni. Na području Beograda od srede do petka maksimalna temperatura oko 39, a minimalna oko 25 stepeni - stoji u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Posle kratkog svežijeg predaha za vikend, Sahara se u Srbiju vraća već od ponedeljka.

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)