Ko sme da "izađe na teglu" u Kikindi? Otkrivamo tajnu pripreme najboljeg ajvara na starinski način (FOTO)

Osnovni cilj ovog takmičenja je potraga za šampionima u pripremanju najboljeg i najpoznatijeg tradicionalnog proizvoda sa ovih prostora

Gastro karavan Izađi mi na teglu” koji je pristigao i u Kikindu, okupio je iskusne domaćice, ali i domaćine koji su se nadmetali u kulinarskom takmičenju - spremanju najboljeg ajvara. Mirisi pečene paprika sa roštilja širili su se centrom grada, a Trg je tih nekoliko sati bio prava domaćinska avlija u kojoj se spremala omiljena zimnica u Srbiji.

PRIDRUŽI SE NAJVEĆEM KARAVANU NA BALKANU: Uskoro počinje četvrta sezona manifestacije "Izađi mi na teglu"

- Ko nije probao ajvar ne zna šta je propustio, složili su članovi se iz ekipe “Focus Media Pro” koji su se okušali u pripremi starog srpskog jela.

CENOVNIK: Da li su jeftiniji domaći ajvar, turšija, ljutenica i kuvani paradajz ili da to kupite u radnji!

Ni Babina ekipa, nije se libila posla. Mali i veliki domaćini porodice Šibul vešto su pekli paprika, ljuštili je, mleli pa zatim kuvali. U porodici Šibul, priprema zimnice predstavlja tradiciju pa je ajvar samo deo širokog asortimana koji se nalazi u njihovom špajzu:

-Ajvar pravim godinama, ovom prilikom mi pomažu sin i ćerka, a tu je kum Neša iz Mokrina. Pokazali smo kako se ajvar pravi na starinski način - rekao je Miloš Šibul koji će pripremu ajvara nastaviti tek kada se završi manifestacija. Zimnica se mora spremiti, jasan je domaćin.

Kulturni kuvari na čelu sa majstoricom Tanjom Nožicom, pripremili su jedan od najukusnijih ajvara. Tanja kaže, da je najbolji ajvar onaj koji se spremi samo sa paprikom, bez paradajza i patlidžana.

Karavan “Izađi mi na teglu” tokom projekta će posetiti 30 gradova širom Srbije, a cilj je da se uz pravljenje stare srpske zimnice podstiče takmičarski duh.

- Pobednici u Kikindi će imati priliku da učestvuju na veliko finale koje će biti održano u Sokobanji 14. Oktobra - kaže Ljiljana Vukotić, organizatorka takmičenja “Izađi mi na teglu”.

Organizatori manifestacije za sve učesnike obezbedili su štandove, oko 30 kilograma paprike, peći za pečenje i kuvanje, ogrev, tegle sa poklopcem, začine i sav ostali neophodni pribor, a na kulinarima je bilo da ponesu varjaču, kutlaču, noževe, mašinu za mlevenje paprika i drugo po potrebi.

Osnovni cilj ovog takmičenja je potraga za šampionima u pripremanju najboljeg i najpoznatijeg tradicionalnog proizvoda sa ovih prostora, prvenstveno u mestima u kojima se održava, a zatim i finalno, za titulu najboljeg u državi.

Ovogodišnji pobednici takmičenja u Kikindi su učenici Ekonomsko-trgovinske škole koji su spremili najukusniji ajvar, recept ostaje tajna, kažu “Mlade nade” srpskog kulinarstva.

(Dragana Ivanić)