Hoće da zabrane igre na sreću: U Skupštinu stigao predlog zakona koji "proteruje" kladionice, kockarnice i greb-greb!

Kazne za one koji priređuju igre išle bi bi od pet miliona do 30 miliona dinara

Igrama na sreću u Srbiji uskoro bi mogao da dođe kraj. U skupštinsku proceduru ušao je Predlog zakona o zabrani igara na sreću kojim se predlaže zatvaranje svih kockarnica, kladionica i zabranjuje organizovanje svih drugih igara na sreću.

Nesrećne godine igara na sreću: Poslovanje opalo za 30%

Ukoliko ovaj zakon bude usvojen odzvonilo je svim igrama "u kojima se učesnicima, uz naplatu, pruža mogućnost da ostvare dobitak u novcu, stvarima, uslugama i pravima, pri čemu dobitak ili gubitak ne zavise od znanja i veština učesnika".

To znači da bi prestale da se organizuju igre poput lotoa, binga, greb-greba, igara sa kuglicama, sa kokicama, sa kartama. Nestale bi i igre na automatima, ne bi više postojalo klađenje na sportske rezultate, a dani bi bili odbrojani i - igrama na sreću koje se obavljaju preko interneta, telefona, televizije, radija, SMS-a...

Predlagači ovog zakona su narodni poslanici Muamer Zukorlić i Jahja Fehratović koji objašnjavaju da će ova inicijativa imati široku korist.

- Zabrana priređivanja igara na sreću je čin društvene odgovornosti usmeren ka zaštiti građana, posebno maloletnika i prevenciji bolesti zavisnosti od igara na sreću.

Nadzor nad primenom ovog zakona vršio bi Sektor za menjačne poslove Poreske uprave, a novčanom kaznom od pet miliona dinara do 30 miliona dinara bili bi kažnjeni svi oni koji prekrše ovaj zakon.

- Postojeći zakon proizveo je mnoga štetna dejstva po građane i doveo do velikog broja obolelih od bolesti zavisnosti, razaranja porodice i društva, povećanja stope kriminalnih radnji, a posebno negativno utiče na maloletnike, jer su izloženi ovim opasnostima - stoji u obrazloženju ovog zakona.

Oni smatraju da je "zabrana igara na sreću jedini način da se spreče sve ove i mnoge druge devijantnosti koje prete da unište društvo u celini" i zato traže da zakon bude donet po hitnom postupku.

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)