Jedna "gospođa" godinama progoni srpske seljake i uništava im sve: Ko je Drozofila Suzuki?

Jedini način da joj se stane na put je da je napijete crnim vinom

Srpske seljake već nekoliko nedelja mori jedna "gospođa" koja im uništava sve što su godinama sticali.

Zove se Drozofila Suzuki i u Srbiju je došla pre pet, šest godina - čak iz Japana.

"Tuži ko te j..." Poljoprivrednik iz Arilja duguje baki i unuci 1.000 evra: Ni posle godinu dana nisu dobile svoje mukom zarađene pare

Toliko se odomaćila da je postala dosadna i prava noćna mora, a mnogi voćari i vinogradari su zbog nje pukli velike pare. Najčešće vreba u vinogradima i malinjacima, a kako saznajemo, trenutno obitava između Vršca i Plandišta. Jedini način da joj se stane na put je da je napijete crnim vinom.

Šalu na stranu, reč je o veoma otpornoj azijskoj voćnoj mušici, čiji je latinski naziv Drosofila Suzukii.

Proizvođači takozvanog mekog voća suočavaju se sa truljenjem plodova i često ne znaju da je uzrok larva azijske voćne mušice, koja je doživela ekspanziju na našim prostorima poslednjih godina.

Može da pričini ogromne štete na svim voćnim vrstama koje imaju tanku pokožicu ploda kao što su jagoda, malina, kupina, trešnja, višnja, breskva, kajsija, šljiva, smokva i grožđe. Mušica dolazi kad voće počne da zri i postaje slatko, ubacuje jaja u plod i iz njih se razvija larva, ali tada je kasno za primenu insekticida.

Ove godine je eksplodirala, a razlog tome je što joj odgovaraju klimatski uslovi, a najoptimalnije za njen razvoj su temperature od 21 do 25 stepeni, a celo leto je upravo takvo.

Problem je uništavanje ove mušice zbog brze reprodukcije i sposobnosti da napada plodove koji nisu oštećeni. Stručnjaci u slučaju malina savetuju da se smanji broj dana berbe i da se izlovljavaju mušice.

Na plastičnoj flaši se napravi niz rupica i sipa mešavina jabukovog sirćeta i crnog vina. To privlači mušicu i postavlja se na svakih metar u redu i tako se izlovljavaju odrasle jedinke i smanjuje populacija za polaganje jaja.

Druga mera je čišćenje korova oko parcele jer se larva nalazi na svim sočnim delovima biljaka, a trule plodove nikao ne treba ostavljati u malinjaku.

Voće koje kupujemo na pijacama nije zaraženo, navode stručnjaci, jer da jeste ne bi stiglo da sazri. Najveću štetu od azijske voćne mušice imaju proizvođači jer je rod znatno umanjen, a preventive praktično nema.

(Telegraf.rs/agrotv.net/RTV)