Stranac je pitao kako da u Srbiji razdvaja svoje smeće, pa dobio urnebesan odgovor: Mi ne diskriminišemo ništa, pa čak ni đubre!

Od ovog stranog gosta svašta možemo da naučimo

Jedan strani državljanin, koji uskoro stiže u posetu našoj zemlji, pitao je korisnike foruma Reddit na koji način, kako se u Srbiji reciklira smeće, jer ne bi želeo da bacanjem otpadaka naruši naše zakone.

- Putujem u Srbiju za oko mesec dan i zanima me kako da razvrstam svoje smeće? Da li plastične flaše i druga ambalaža za tečnost treba da se baca odvojeno od ostale plastike i metala? Da li plastika i metali idu zajedno? Treba li da odvojim papir? Baca li se posebno organski otpad? - bio je detaljan on i još zamolio za linkove sa detaljnijim objašnjenjima.

Ušao sam u albansku kafanu i na srpskom poručio kafu: Usledio je muk, a onda su rekli šta moram da budem da bih je pio (FOTO)

Njegovo pitanje, koje bi u nekim drugim zemljama bilo sasvim na mestu, zabavilo je Srbe, koji su se baš potrudili da mu odgovore. Jedan odgovor je baš odjeknuo.

- Ovde u Srbiji mi verujemo da je sve smeće stvoreno jednako! Nema diskriminacije između različitih vrsta đubreta, baziranoj na hemijskom sastavu, boji, mirisu ili agregatnom stanju! - odgovorio mu je jedan Srbin.

Potom se nadovezao sa pravim upustvom.

- Šalu na stranu, mi i dalje nemamo infrastrukturu da razdvajamo otpad, te ćeš retko kada videte odvojene kante za smeće, a čak i tamo gde one postoje, odvajanje đuvreta se strogo ne zahteva. Bilo bi lepo da staklene flaše i tegle stavliš u poseban kontejner, ako ga bude blizu tvog smeštaja, ali ako ne, ne brini mnogo oko toga - dodao je on.

U svakom slučaju, našeg budućeg gosta svi su pohvalili zbog želje da ne zagađuje Srbiju, što je nivo svesti koji još ni mnogi od nas nisu dosegli.

(D.D.S.)