Medved kod Kneževa odneo dve svinje od po 180 kilorama i demolirao obor

U jednoj noći u dva domaćinstva nestale su dve velike svinje, a poslednja, ona od 50 kg nestala je sinoć.

Jedan medved već nedeljama pravi probleme u selu Bregovi, na području Kneževa, tvrde seljani. Navode da je u poslednje dve nedelje odneo dve svinje od po 180 kilograma i jednu od 50 kg.

U jednoj noći u dva domaćinstva nestale su dve velike svinje, a poslednja ona od 50 kg nestala je sinoć, navodi ATV. Meštani pričaju kako je medved upao u svinjac i odneo jednu svinju od 180 kilograma, a druga je ostala sa vidljivim povredama.

Ne samo da su nastradale svinje, nego i svinjci. Nakon medvedovog pohoda ostali su razrušeni, daske pootkidane, a šteta se vidi i po dvorištima.

Medved je napravio priličnu štetu Foto: Tanjug/AP/Amel Emrić

Naravno, medved je uterao strah u kosti meštanima Bregova. Noćima ne spavaju, nego dežuraju i čekaju čiji su dvorište i svinjac sledeći. Zvali su u pomoć policiju i Lovačko udruženje, ali jedino što je učinjeno je popisivanje štete i obećanje da će ona biti nadoknađena.

Čini se kako se radi o medvedu koji već godinama hara ovim prostorima. Podsetimo, u maju 2017. godine, medved je ubio kravu tešku 400 kilograma! Dogodilo se to u mestu Kobilje, a materijalna šteta je procenjena na 1.000 evra.

Tri meseca kasnije, u Bregovima, medved je zgrabio svinju tešku 170 kg, nosio je desetak metara, a porodica Tomašević iz dvorišta ga je oterala galamom i kamenjem. Tada su lovci izjavili kako zbog suše u šumama nema voća pa su medvedi primorani na drugom mestu tražiti hranu.

hranu traže u selu Foto: Tanjug/AP/Amel Emrić

Ipak, prošle godine bilo je voća, ali medvedu se, izgleda, sviđa svinjsko meso. Prošle godine, baš u ovo doba, kneževski medved vratio se i ubio dve svinje ukupne težine više od 400 kg, a treću povredio.

Budući da je medved zaštićena životinja, lovci ga ne smeju odstreliti, iako se o tome razmišljalo prošle godine. Šta će se dogoditi sada kada je medved ponovo napao, ostaje da vidimo.

(Telegraf.rs/Agroklub)