"Doktore, sve me boli, umreću do jutra": Živka je Hitna pomoć 4 puta vraćala kući, ubrzo je preminuo

Kada su ga konačno poslali za Loznicu, tamošnji lekari su bili šokirani što je stigao tek u tako lošem stanju

Foto: Privatna arhiva

"Doktore, sve me boli, umreću do jutra", zavapio je Živko Matić (67) koji je četiri puta dolazio po pomoć u hitnu službu Doma zdravlja Ljubovija i sva četiri puta bio vraćen kući. Tek nakon petog dolaska, priča nam njegova supruga Vladanka, Živka su uputili za Loznicu, ali je bilo kasno. Imao je težak infarkt i nije ni dočekao ugradnju drugog stenta koji bi mu spasao život.

Supruga Vladanka zato sada krivi lekare Doma zdravlja Ljubovija što nisu prepoznali predinfarktno stanje njenog muža i tako mu pomogli da preživi.

- Sve je počelo u utorak, 5. novembra. Živko se žalio da je malaksao i da ga boli s desne strane u grudima. Otišli smo u hitnu službu Doma zdravlja gde su mu dali infuziju. Međutim, njemu je bilo sve gore - priseća se Vladanka.

Od bolnih urlika orila se kuća 

Kada se prvi put javio za pomoć, Foto: Privatna arhiva

Bol je, kaže, sa desne strane počeo da se širi na levu. U jednom trenutku, bol je postao toliko jak da se od Živkovih urlika orila kuća.

- U hitnoj službi Doma zdravlja Ljubovija su mu izvadili krv i rekli da su nalazi dobri. Nijednom mu nisu uradili ultrazvuk niti posumnjali na predinfarktno stanje. Za 24 sata, četiri puta su ga vratili kući. On je u jednom trenutku i sam rekao: Doktore, sve me boli, umreću do jutra. Nije umro to jutro, ali jeste par dana kasnije - priča neutešna supruga.

Još jedna poseta Domu zdravlja, Foto: Privatna arhiva

Kada su ga po petom dolasku, iz Hitne službe Ljubovija poslali za Loznicu, već je bilo kasno. Vladanki su rekli da ima težak infarkt i da je "sad u Božijim rukama".

- Lekari su bili šokirani što smo stigli kad je on već bio u tako lošem stanju. Odmah su nam rekli da su male šanse da preživi. Jedan stent su mu ugradili i on je izgubio svest. Pokušali su elektrošokovima da ga povrate, ali uzalud. Drugi stent tako nisu ni stigli da mu ugrade. Umro je jadničak bez ikakve šanse da se izbori za život - opisuje Vladanka agoniju kroz koju su prošli.

Živko je preminuo 9. novembra, a danas bi, tvrdi njegova supruga, sigurno bio živ da su lekari u Ljuboviji reagovali kako treba i na vreme.

Živku je bilo sve gore i gore... Foto: Privatna arhiva

- Pitala sam posle doktora u Ljuboviji zašto ga nisu odmah poslali za Loznicu, a on je samo rekao: "Mi to ne praktikujemo" - dodaje Vladanka.

Pre samo dva meseca dogodilo se da su hitnu pomoć Ljubovije takođe optužili za smrt pacijenta.

Još jedan slučaj je pre dva meseca potresao Ljuboviju, Foto: Privatna arhiva

Naime, kako su tada naveli, pacijentu koji je prebačen na hitan pregled navodno su tražili 21.000 dinara za sanitet, kako bi ga hitno prebacili u Loznicu.

Pacijent je, inače, imao zdravstvenu knjižicu. Budući da nije imao taj novac kod sebe, prevezen je taksijem. Po prijemu je upao u komu i umro.

Dom zdravlja: Postupićemo po prigovoru supruge Vladanke i sprovesti kontrolu

Živko Matić, Foto: Privatna arhiva

U Domu zdravlja Ljubovija juče su nam poručili da je u toku unutrašnji nadzor povodom smrti Živka Matića i naveli da ćemo odgovore na poslata pitanja dobiti danas.

A danas su na poslali da shodno članovima 21. 22. 23. i 24. Zakona o pravima pacijenta ne mogu narušiti poverljivost podataka o zdravstvenom stanju pacijenta. I na kraju su napomenuli da će postupiti po prigovoru Živkove supruge Vladanke.

- Po prigovoru koji je Vladanka Matić, supruga pokojnog Živka Matića, podnela Domu zdravlja Ljubovija sa stacionarom dana 13.11.2019.godine, postupaće se u skladu sa zakonom propisanom procedurom, pre svega u postupku vanredne unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada u zdravstvenoj ustanovi, a ukoliko to budu iziskivale okolnosti  spornog događaja, te zakonom propisani uslovi, biće sprovedena i  vanredna spoljna provera kvaliteta stručnog rada od strane stručnih nadzornih lica Ministarstava zdravlja - odgovorila je Dr Branka Radovanović, direktor Doma zdravlja Ljubovija.

Video: Samohrani otac je radeći u Hitnoj pomoći spasao hiljade ljudi, a sada njemu treba naša pomoć

(M. Leskovac)