Retka pojava uočena na srpskim auto-putevima. Kretala se samo 70 kilometara na sat

Jedan kamiondžija bio je oduševljen

Sada retka, a nekada sveprisutna saobraćajna pojava zabeležena je danas na auto-putu Beograd-Niš. Crvenu "fiću" uslikao je jedan vozač kamiona, toliko oduševljen što starog druga ponovo vidi na srpskim drumovima, da ju je, koliko god da je mogao, pratio.

Fića na auto-putu Foto: Goran Manojlovic

"Fića" se za to vreme kretala svega 70 kilometara na čas. Njenom vozaču izgleda nije smetalo što ne može da razvije brzinu od 100, 120 km/h, kojom su se kretala okolna vozila. Bez žurve i kompleksa vozio je celim putem, možda i nesvestan da je jedinstven i da u njegova kola drugi gledaju oduševljeno i sa nostalgijom.

Zastava 750 (poznat kao Fića, Fićo i Fičko) jugoslovenski je mali putnički automobil koji se proizvodio u Zavodu "Crvena Zastava" u Kragujevcu, po licenci italijanskog "Fijata". Prvi "fića“ u "Zastavi" proizveden je 18. oktobra 1955, a poslednji primerak je proizveden novembra 1985. U periodu od 30 godina proizvedeno je 923.487 primeraka vozila, koje je nezvanično proglašeno za "nacionalnu klasu“.

Poslednji proizvedeni automobil bio je model "Z-750 LE" koji se čuva u Muzeju "Zastava". Ukupno je u svetu proizvedeno 4.921.626 vozila.

Video: Sve je danas skupo za fiću, krilo košta 1.200 evra

(Telegraf.rs)