Stevanović odgovorio zašto se čeka na rezultate i zašto su pozitivni i nepotvrđeni smešteni zajedno

- Mi nemamo kapaciteta da svaki bolesnik bude sam u sobi sa nezavisnim mokrim čvorom, jer onda nemamo nadzor

Direktor Klinike za Infektivne i tropske bolesti u Beogradu, dr Goran Stevanović, na redovnoj konferenciji za medije povodom epidemije korona virusa u Srbiji rekao je da je čekanje na rezultate smanjeno u odnosu na prethodni period i da se duža čekanja javljaju samo u pojedinačnim slučajevima.

- U pojedinačnim slučajevima se dešava da se čeka duže, ali sa povećanjem kapaciteta to je sve manje. Kada se rade testovi, u nekim slučajevima oni moraju da se ponavljaju. Međutim, nekad mora da se ponovi čak i uzorak. U tom slučaju, čeka se duže, a sve u cilju da iz laboratorije izađe tačan rezultat - kazao je Stevanović i odgovorio na pitanje zašto su ljudi koji čekaju rezultate zajedno smešteni sa onima koji imaju potvrđenu dijagnozu Covid-19.

- Mi nemamo kapaciteta da svaki bolesnik bude sam u sobi sa nezavisnim mokrim čvorom, jer onda nemamo nadzor. Svi koji su smešteni su na distanci i nose maske. Ja moram sve pacijente da pohvalim, svi poštuju sva pravila i mnogo više od toga, a samo su retki slučajevi koji se ne pridržavaju preporuka. Ovim načinom smeštanja rizik za širenje infekcije je mnogo manji nego da su u posebnim smeštajima kao što su hoteli ili da budu smešteni kod kuće, i zbog toga što bi tada imale nadzor na dva ili tri dana - rekao je on.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19. 

Video: Doktor Kon kaže da su stvari pod kontrolom: I krivulja je dobro

(Telegraf.rs)