Dečak ušao u plićak pa nestao pod vodom: Prvi incident na jezeru u Beloj Crkvi 2 dana posle otvaranja sezone

Da roditelji na jezeru treba da obrate pažnju na to gde im se nalaze deca, pokazuju samo neki od incidenata koji su se dogodili u Beloj Crkvi

Foto: Shutterstock

Sezona kupanja na Belocrkvanskim jezerima zvanično je počela 10. juna. Samo dva dana kasnije, spasioci su imali prvu intervenciju. Na plaži "Bora Bora", 12. juna oko 15 sati, dečak starosti oko šest godina, neplivač, prilikom igranja je otišao iz plićaka u dubinu i nestao pod vodom.

Utapanje dečaka primetio je spasilac volonter Miroslav Stevanović, koji je pravovremeno reagovao, spasao dečaka i izveo ga na obalu, a potom vratio roditeljima.

Da roditelji na jezeru treba da obrate pažnju na to gde im se nalaze deca, pokazuju samo neki od incidenata koji su se dogodili u Beloj Crkvi.

U junu prošle godine, takođe neposredno posle otvaranja sezone, spasioci su imali pune ruke posla.

Sedmogodišnje dete je 26. juna plivalo do bova i uspaničilo se zbog udaljenosti od obale, te je počelo da guta vodu, a spasioci su momentalno morali da reaguju kako bi izvukli dete. Istog dana, samo sat vremena kasnije, momak (18), koji je bio slabiji plivač, počeo je da se davi i, u momentu kada ga spasioci primećuju, nestaje pod vodom. Kada je spasilac došao do davljenika, on je za njega počeo grčevito i agresivno da se hvata, usled panike. Usled šoka nije se sećao većine incidenta.

Već sutradan se dete (9), koje je neplivač, i posle više opomena spasilaca da ne ide daleko od obale sa gumom, prevrnulo iz gume za neplivače i počelo da se utapa. Srećom, spasioci su na vreme stigli do njega.

Video: Stvari o kojima treba voditi računa ako vodite decu na plovidbu: Alkohol, brod i dete ne idu zajedno

(Telegraf.rs)