Mara je pronađena mrtva u jarku nakon što je zvala taksi: Njena poruka je slutila na zlo koje ženama preti svake noći! (FOTO) (VIDEO)

Pojedini na društvenim mrežama su pod haštagom "vivamexico" osuđivali ubistvo devojke, dok su demonstranti u glavnim meksičkim gradovima marširali u znak protesta protiv nasilja nad ženama

Ubistvo meksičke studentkinje nakon što je koristila servis sličan Uberu, izazvalo je bes i ulične proteste aktivista koji kažu da su državne vlasti uradile malo kako bi sprečili femicid.

Silovali su me policajci, sveštenici, sudije: Brutalna priča otete devojke šokirala svet

Mara Fernanda Kastilja (19) pronađena je mrtva u petak, naveo je guverner meksičke države Puebla. Njeno telo bačeno je u jarak, na oko 90 kilometara jugoistočno od Meksiko Sitija.

Kastilja je pozvala vozilo od Kabifija, španske verzije Ubera, u rane jutarnje sate 8. septembra nakon što je bila u noćnom izlasku sa društvom.

Vozač je prošao pored njenog stana, gde je uredno izdao račun i poslao potvrdu na njen imejl, ali sigurnosne kamere nisu snimile momenat kada je devojka izašla iz automobila. Kastilja je odvedena u hotel gde je bila seksualno napadana i zadavljena, rekli su istražitelji. Dodali su da je vozač uhapšen.

Vest o ubistvu došla je tokom Dana nezavisnosti u Meksiku. Pojedini na društvenim mrežama su pod haštagom "vivamexico" osuđivali ubistvo devojke, dok su demonstranti u glavnim meksičkim gradovima marširali u znak protesta protiv nasilja nad ženama.

- Neću slaviti kada se nešto tako odvratno desilo - rekla je psihološkinja Lilijana Rivera tokom protesta.

- Postoji bes i poniženje jer vlada ne shavata ozbiljno ova ubistva sem ako ne dospeju u medije. U svakoj državi imamo ove probleme - izjavila je za "Gardijan" Marikruz Okampo, aktivistkinja za ženska prava.

Dodala je da je federalna vlada izdala podatak da se sedam žena dnevno ubije, jer se ljudi  misle da mogu da se izvuku sa tim zločinom, što se i dešava.

Država Puebla, gde se Kastilja preselila zbog studija političkih nauka, registrovala je 83 slučaja femicida samo u 2017. godini. Grupe za civilno društvo pritiskale su vladu u Puebli da izda "rodno upozorenje" - mehanizam za vanredne situacije koji je trebalo da bude uveden u zakon 2007. nakon užasnih zločina iz mržnje nad ženama u graničnom gradu Sijudad Huarez. Zahtev je odbijen 7. jula.

Tokom vikenda, haštag "ako me ubiju" na društvenim mrežama dobio je izuzetnu popularnost nakon što su zvaničnici implicirali da su žene žrtve nasilja sakrivene u zločinima nad njima.

Četiri meseca pre njene smrti, Kastilja sama jena svom profilu na društvenim mrežama stavila iznad pomenuti haštag 5. maja: "Ako me ubiju, to je zato što volim da izlazim uveče i da pijem mnogo piva...".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)