Sastanak u dvorcu kod Berlina: Putin s Merkelovom o Siriji, Ukrajini i "Severnom toku 2" (FOTO)

- Razgovaraćemo o mogućem formiranju misije Ujedinjenih nacija koja bi mogla da odigra ulogu u mirovnom procesu (u Ukrajini). Nemačka je spremna da tu preuzme odgovornost - izjavila je Merkelkova na pres-konferenciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u dvorac Mezenberg, nedaleko od Berlina, gde se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Berlin ispunili neonacisti: Marširali ulicama nemačke prestonice u čast Hitlerovog zamenika

Avion ruskog lidera sleteo je na aerodrom Tegel, odakle se zaputio u zamak Mezeberg, rezidenciju nemačke vlade, na oko 70 kilometara severno od Berlina, prenosi ruska agencija Tass.

Merkelova je izrazila nadu da će početkom naredne školske godine u Ukrajini ponovo zavladati mir. Ona je saopštila da sa ruskim predsednikom namerava da razgovara o krizi u Ukrajini i slanju mirovne misije u Donbas.

- Razgovaraćemo o mogućem formiranju misije Ujedinjenih nacija koja bi mogla da odigra ulogu u mirovnom procesu (u Ukrajini). Nemačka je spremna da tu preuzme odgovornost - izjavila je Merkelkova na pres-konferenciji.

Ona je saopštila da će i nakon puštanja u rad "Severnog toka 2" Ukrajina ostati tranzitna zemlja za ruski gas.

Osim Ukrajine, teme razgovora dvoje lidera će biti i iranski nuklearni program i Sirija, gde se vide pozitivni pomaci, izjavila je Merkelova.

Nemačka kancelarka je sigurna da se sva sporna pitanja mogu rešiti dijalogom.

Putin je naglasio da Rusija pridaje veliki značaj razvoju saradnje sa Nemačkom, među kojima je prioritet — energetika.

On je dodao da se potrebe za ruskim gasom stalno povećavaju, ove godine za 13 odsto.

- Zajedno sa nemačkim partnerima radimo na projektu gasovoda Severni tok 2. Njegova implementacija će omogućiti unapređenje evropskog gasnog transportnog sistema, diverzifikaciju ruta snabdevanja i smanjivanje rizika tranzita, a, pre svega, zadovoljenje rastuće evropske tražnje za energentima - izjavio je Putin novinarima pre početka razgovora.

Putin je naglasio da je "Severni tok 2" "ekskluzivno ekonomski projekat i da ne isključuje mogućnost nastavka tranzita isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine".

Ruski lider je poručio da je Siriji potrebna pomoć za obnovu i kako bi se osigurao bezbedan povratak izbeglica svojim domovima.

On je nazvao prisustvo na svadbi u Austriji privatnom posetom, koja je bila "vrlo prijatna".

Pre dolaska u Berlin, ruski predsednik je ranije danas boravio u Austriji, kao gost na svadbi ministarke inostranih poslova Austrije Karin Knajsel.

(Telegraf.rs / Tanjug)