Hoće li Tereza Mej preživeti ovaj udarac: Nakon što je otkazala glasanje o Bregzitu, vladajuća partija se izjašnjava o nepoverenju premijerki (FOTO) (VIDEO)

Ako uspe da pregura ovu krizu, njeno poverenje neće moći da bude testirano u narednih godinu dana

Britanska premijerka Tereza Mej je u ponedeljak odložila odlučujuće glasanje o uslovima za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, koje je bilo zakazano za danas. Mej je odluku saopštila poslanicima u britanskom parlamentu. Zbog čitave situacije oko Bregzita premijerka će se danas suočiti sa glasanjem o nepoverenju i to na zahtev članova njene Konzervativne partije, prenosi BBC.

Ona se u ovom teškom položaju našla nakon što su prikupljena 48 zahteva. Za vreme njenog mandata Britanija je 2016. godine izglasala izlazak iz EU, a onda se ona suočila sa kritkom zbog svog plata o pregovaranju oko Bregzita.

Još uvek nije objavljeno koliko brzo će biti objavljeni rezultati glasanja, ali Tereza Mej mora da dobije većinu da bi pobedila.

Ako uspe da pregura ovu krizu njeno poverenje neće moći da bude testirano u narednih godinu dana.

Međutim, ako ne dobije željenu podršku onda će se organizovati izbori unutar njene partije gde ona neće moći da učestvuje.

Ako ne dobije potrebnu većinu, ali ipak pobedi, ona će moći sama da odluči da li će odstupiti sa mesta predsednika Konzervativne partije.

Pošto je ova partija najveća, ko god da bude na njenom čelu, ta osoba će biti premijer.

Tereza Mej se suočava sa teškom situacijom Foto: Tanjug/AP

OGLASILA SE TEREZA MEJ

Ona je danas poručila da će eventualni novi lider morati da produži rok za izlazak Britanije iz Evropske unije, a možda i da obustavi ceo proces Bregzita.

- Novi lider neće moći da dođe na funkciju do isteka zakonskog roka 21. januara, tako da izbor novog rukovodstva rizikuje da kontrolu nad pregovorima o Bregzitu preda u ruke opozicionim poslanicima u parlamentu - rekla je Mej, u obraćanju u Dauning stritu nakon što su poslanici njene partije za večeras najavili glasanje o nepoverenju, prenosi Rojters.

Novi lider, prema rečima premijerke, ne bi imao vremena da ponovo pregovara o sporazumu o povlačenju Britanije iz EU i da izdejstvuje usvajanje zakon s tim u vezi u parlamentu do 29. marta, kada Britanija definitivno treba da napusti Uniju.

- Zato bi jedan od prvih aktova (novog rukovodstva) moralo da bude produženje ili odustajanje od aktiviranja Člana 50, što znači odlaganje ili čak obustavu Bregzita, u trenutku kada narod želi da sa tim nastavimo - objasnila je premijerka.

Istovremeno, istakla je da će se "svim što ima" boriti za ostanak na vlasti, a ujedno je pozvala stranačke kolege da je podrže, prenosi AP.

Povlačenje u kriznim vremenima bi "budućnost zemlje dovelo u opasnost i stvorilo neizvesnost sada kada to najmanje sebi možemo priuštiti", naglasila je.

ODLAGANJE GLASANJA O SPORAZUMU

Tereza Mej  je u ponedeljak objasnila zašto je odložila raspravu o sporazumu. Istakla je da je posle trodnevne poslaničke debate jasno da postoji "široka podrška za mnoge ključne elemente dogovora o Bregzitu, ali da je i dalje prisutna "velika zabrinutost zbog budućnosti granice između Severne Irske i Republike Irske.

Irska granica je jedno od najvećih problema u razvodu Velike Britanije i EU.

Ni Britanija ni EU ne žele vraćanje formalne granice. Zato su odlučili da uvedu bekstop, što praktično znači da će Severna Irska, za razliku od drugih delova Velike Britanije, nastaviti da poštuje određena pravila Evropske unije.

ŠTA SU SLEDEĆI KORACI TEREZE MEJ?

Britanska premijerka Tereza Mej je u ponedeljak izjavila da su mnogi evropski lideri "ukazali da su otvoreni za razgovore za nalaženje načina za obezbeđivanje sigurnosti" po pitanju bekstopa.

Međutim, irski premijer Leo Varadkad kazao je da nije moguće ponovo pregovarati o tom pitanju bez "otvaranja razgovora o svim aspektima" o odustajanju od Bregzita. I Tusk je na Tviteru napisao da je vreme za razgovore isteklo.

Evropski lideri treba da prisustvuju samitu u Briselu u četvrtak, ali Tuskov portparol rekao je da će se sastati kako bi razgovarali o pripremi scenarija u slučaju propasti sporazuma.

Mejova se tokom jučerašnjeg dana u Hagu i Berlinu srela sa liderima Holandije i Nemačke. Ona se nakon toga srela i sa Tuskom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom u Briselu.

SASTANAK SA EVROPSKIM LIDERIMA

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej sastala se sa evropskim liderima i zvaničnicima Evropske unije u pokušaju spasavanja sporazuma o Bregzitu. Ovo su britanski mediji nazvali "ofanzivom šarma" Tereze Mej.

Ona je razgovarala sa holandskim premijerom Markom Rutom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, nakon što je odložila glasanje o sporazumu koje je trebalo da bude održano juče.

Britanska premijerka je rekla da su joj potrebne "dalje garancije" da će dobiti podršku poslanika o planu za granicu sa Severnom Irskom.

Tereza Mej se sastala sa holandskim premijerom Foto: Tanjug/AP

Predsednik Evropske komisije Donald Tusk insistirao je na tome da Evropska unija "neće ponovo pregovarati", ali je rekao da će lideri razmotriti kako da "olakšaju Britaniji ratifikaciju" sporazuma.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker isključio je bilo kakvu mogućnost novih pregovara sa Velikom Britanijom o sporazumu o povlačenju iz EU, ali dodaje da pojedine elemente Bregzita treba razjasniti.

Junker je na samitu lidera EU u Strazburu danas rekao da "nema prostora za nove pregovore" u vezi sa izlaskom Velike Britanije.

On je, međutim, dodao da, "ako se iskoristi pametno, ima dovoljno prostora za dalje razjašnjavanje i dalje interpretiranje bez otvaranja sporazuma o povlačenju". Junker istakao je da je postignuti dogovor "najbolji mogući, jedini mogući dogovor."

Britanska ministarka za rad i penzije Amber Rad izjavila je da će se dalji razgovori sa Briselom usmeriti na bekstop na granici sa Irskom, pitanje za koje je Tereza Mej ranije priznala da "izaziva široko rasprostranjenu i duboku zabrinutost poslanika".

Nagli preokret premijerke - nakon nekoliko dana ponovljenog insistiranja na glasanju, omogućio je lideru laburista Džeremija Korbina da se u parlamentu u utorak povede nova tročasovna rasprava.

Tereza Mej se juče obratila u parlamentu Foto: Tanjug/AP

- Nije u redu da vlada može unilateralno da izmeni postojeće sporazume - rekao je Korbin, koji je ranije optužio Mej za "gubljenje kontrole nad događajima".

Nije naveden datum kada će plan o Bregzitu ponovo biti pred poslanicima, iako je Mej navela da je krajnji rok za glasanje 21. januar.

Vodeći konzervativac Jakob Ris-Mog kazao je da Mej nije imala "petlje" da pred poslnike stavi svoj "nedostižni" plan.

On pokušava da dobije dovoljnu podršku poslanika koji bi izglasali nepoverenje premijerki i da pokrene glasanje o novom lideru.

Pojedini građani su nezadovoljno što je glasanje otkazano Foto: Tanjug/AP

Tajms je objavio da je Krispin Blant 26. poslanik koji je uskratio poverenje Mej.

- Želim da ohrabrim one koji o tome razmišljaju; uradite to - izjavio je.

Četrdeset osam konzervativnih poslanika moraju da podnesu pisani zahtev za pokretanje rasprave o ovakvim pitanjima.

Građani su juče izašli na ulice Foto: Tanjug/AP

BRITANIJA MOŽE DA OTKAŽE BREGZIT

Odluka o odlaganju glasanja je usledila nakon što je Evrospki sud pravde saopštio da Velika Britanija može da otkaže Bregzit bez saglasnosti ostalih 27 zemalja članica.

Sudije su odlučile da London to može učiniti bez promene uslova članstva u Evropskoj uniji.

Grupa političara i aktivista koji su protiv izlaska Britanije iz EU, tvrdila je da bi Velikoj Britaniji trebalo da bude omogućeno jednostrano zaustavljanje Bregzita, ukoliko to želi.

Ali njihovom stavu usprotivila se britanska vlada i Evropska unija.

Generalni zastupnik Evropskog suda pravde rekao je još prošle nedelje da je saglasan sa tim da Britaniji može da bude omogućeno da se predomisli oko napuštanja EU. Njegovo mišljenje nije bilo pravno obavezujuće, ali sud u većini slučajeva prati njegove savete. Tako je bilo i u ovom slučaju.

Bilo je onih koji su zahtevali da Britanija nastavi kako je i bilo planirano Foto: Tanjug/AP

OPASAN PRESEDAN

Odluka je doneta uprkos upozorenju EU tokom prethodnog sudskog saslušanja da bi odluka mogla da postavi opasan presedan - da podstakne druge zemlje da najavljuju izlazak iz zajednice u pokušaju da obezbede bolje uslove za članstvo, pre otkazivanja njihovog povlačenja.

Advokati britanske vlade su tvrdili da je slučaj hipotetičan, jer „Velika Britanija ne namerava da povuče odluku", a sudije Evropskog suda pravde su zato odbile da odluče o tome.

Oni su takođe tvrdili da političari koji stoje iza ove akcije, koriste slučaj kao „političku municiju".

Slučaj je u početku vođen pred sudom u Edinburgu, koji je na kraju pristao da ga dostavi Evropskom sudu pravde.

Dva pokušaja vlade Velike Britanije da se žali protiv upućivanja slučaja Evropskom sudu odbijena su, a predmet je prošlog meseca saslušalo svih 27 sudija Evropskog suda pravde.

Iščekuju se dalji koraci britanske vlade Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/BBC na srpskom/Tanjug)