Erozija uništila prelepu australijsku plažu: Zvali su je srcem i dušom njihovog mesta

Grad je decenijama strahovao od erozije, ali šteta koja je nastala prethodnih nedelja najteža je u poslednjih 20 godina

Erozija uništila plažu Stokton Bič; Printscreen: Youtube/Lucas Gresham

Stanovnici australijskog Stokton Biča za samo nekoliko sati izgubili su "srce i dušu" njihovog mesta. Usled jakih erozija nestala je njihova omiljena plaža koja je krasila ovo mesto i po čemu je bilo popularno širom zemlje.

Veliki talasi potopili su pesak na plaži nedaleko od Njukasla u Novom Južnom Velsu, gde je odlazak na plažu bio način života za stanovnike.

Erozija je nakon samo nekoliko nedelja ostavila pustoš na prelepom belom peskovitom kupalištu.

Plaža je gotovo iščezla, a umesto mesta gde su se kupali, vide se morski talasi koji udaraju u golu stenu.

Lokalno stanovništvo je izuzetno zabrinuto pošto potencijalna opasnost od talasa preti njihovim domovima, a za sada su najugroženiji kafići, surf klubovi i parkinzi nedaleko od mesta događaja.

- Neverovatno šta se desilo. Izgubili smo svoje predgrađe, a ova plaža je prosto deo svih nas. Šetnja plažom je obavezan ritual pre odlaska na posao ili nakon dolaska. Tu se odmaramo i stvaramo kontakt sa prirodom. Sada gubimo svoj identitet - rekao je lokalni stanovnik Lukas Grešam.

Grad je decenijama strahovao od erozije, ali šteta koja je nastala prethodnih nedelja najteža je u poslednjih 20 godina. Morsko dno se tokom proteklog veka spustilo više od sedam metara.

Stotine ljudi okupilo se na sastancima gde se stanovnici dogovaraju o načinu vršenja pritiska na državu kako bi se obavezala da popuni pesak na mestu gde je donedavno bio.

Hiljade korisnika društvenih mreža podržava zaštiti plaže, a više od 16.000 dolara prikupljeno je putem fondacije "GoFundMe".

Procenjuje se da bi bilo potrebno oko pola miliona kubika peska da bi se nadknadio gubitak plaže.

Stručnjak za obalnu eroziju i lokalni stanovnik Ron Boid kažu da je takav nivo štete prouzrokovao ljudski faktor, odnosno da je infrastruktura u luci Njukasl, koja je prodata kineskom konzorcijumu za 1,75 milijardi dolara pre pet godina, glavni uzročnik pojave gubitka peska.

Poslanici parlamenta Novog Južnog Velsa ušli su u žestoku raspravu zbog erozije u Stoktonu, a pojedine optužbe stigle su i n a račun premijerke Gledis Berejklejn, koja je, između ostalog, istakla da vlada ne čini ništa loše i da će se podruditi da reši ovaj problem.

Iz luke Njukasl takođe su se oglasili ovim povodom, istakavši da je i njima u interesu da se nađe odgovarajuće rešenje za pitanje erozije u Stoktonu.

(Telegraf.rs/News.com.au)