Udarao je glavicom, dugo se gušio: Stravični detalji smrti dečaka (2) koji je umro u fioci kauča

Obdukcijom su utvrđene brojne povrede na glavi dečaka, koje je najverovatnije zadobio dok je pokušavao da izađe iz fioke

Foto-ilustracija: Shutterstock

Smrt dvogodišnjeg dečaka iz Grčke, koji se ugušio u svom domu kada se uvukao u fioku kauča dok su roditelji spavali, bila je mučna i bolna, pokazala je obdukcija tela mališana.

Dečak se ugušio u fioci usled nedostatka vazduha, a rezultati obdukcije pokazuju da se mališan snažno borio da izađe. Njemu su pronađene brojne povrede na čelu koje ukazuju da je dete uporno udaralo glavicom i rukama guralo gornji deo kauča koji ga je preklopio. Nažalost, sam nije uspeo da podigne kauč, a kako ga niko nije čuo, dečak se najverovatnije posle desetak minuta ugušio usled nedostatka vazduha.

Stravična nesreća dogodila se u noći između nedelje i ponedeljka u porodičnoj kući u predgrađu Atine. Mališan je iskoristio trenutak dok su roditelji čvrsto spavali, iskrao se iz spavaće sobe i prišao kauču koji je stajao otvoren. Veruje se da je hteo da se igra žmurke, pa je krenuo da ulazi u fioku. Slučajno je povukao kanap i gornji deo kauča ga je preklopio.

"Dete je postepeno ostajalo bez vazduha. Gušio se sigurno nekoliko minuta, ako ne i duže. Povrede na glavi ukazuju da je pokušavao da se izvuče", rekli su lekari za lokalne medije.

Dečakovo beživotno telo je u zoru pronašla majka.

"U nedelju smo iz te fioke vadili zimsku odeću i unutra pakovali letnju. Dok smo suprug i ja sređivali, on se neprestano igrao oko nas i više puta je ulazio i izlazio iz fioke kako bi se sakrio od nas, to mu je bilo zanimljivo. Uveče smo krenuli ranije na spavanje, oko 19 časova jer imamo i bebu, pa smo bili preumorni. Namerno smo ostavili malo podignut kauč kako bi se fioka luftirala...", objasnila je majka za grčke medije šta je prethodilo tragediji.

Majka kaže da ni ona ni suprug nisu čuli kada je dečačić ustao. Kaže da je sin zaspao u njenom zagrljaju oko 19.30, a potom je i ona pala u san. Da deteta nema shvatila je tek u 5 ujutru, kada je ustala da nahrani bebu.

Kada je videla da dečaka nema u krevetu, krenula je mahnito da ga traži po kući. Ubrzo ga je pronašla u kauču, ali mališan nije davao znake života. Roditelji su odmah odjurili u bolnicu, ali za dečaka nije bilo spasa, lekari su samo mogli da konstatuju smrt.

Policija je odmah privela roditelja, ali su nakon davanja iskaza i otac i majka pušteni na slobodu. Tragedija je okarakterisana kao nesrećan slučaj.

(I. N.)